• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Поклонническият поход, посветен на Св.Йоан Рилски, е преминал през 63 селища

Поклонническият поход, посветен на Св.Йоан Рилски, е преминал през 63 селища

/КРОСС/ Участниците в поклонническия поход "Светият път -550 години от връщане на мощите на Св. Йоан Рилски от Търново в Рилския манастир" са преминали за един месец през 63 селища, като близо 600-километровия маршрут се е придържал максимално близко до пътя, по който е минала монашеската процесия с мощите на българския покровител през 1469 година, каза в пресклуба на БТА във Велико Търново Евгени Коев, един от ръководителите на експедицията.
Той уточни, че подготовката и предварителната организация на маршрута е продължила повече от девет месеца. Извършвали са се теренни проучвания, поетапно е била обходена цялата инфраструктура и местата за спане, хранене и отдих.
Общо 15 души са преминали маршрута от Търново до Рилския манастир, около 90 са участниците в две и повече отсечки от прехода, а трима са изминали изцяло пеша целия маршрут, посочи Коев.
Според него най-много, около 800 човека са участвали в литийните шествия, организирани във Велико Търново, Никопол и София, а над 200 са били хората в различните населени места, които са посрещали участниците в похода и са им оказвали подкрепа.
Българският "Ел Камино" е много по-различен от останалите поклонически маршрути, защото в него има научно-познавателен елемент, посочи историкът проф. Пламен Павлов, който е председател на Националния инициативен комитет за осъществяване на похода.
Според него и в предварителната подготовка и в реализацията на идеята са били открити забравени църкви, руини от манастири, църковища около населени места, които са част от българската история и духовност.
В продължение на 32 дни в похода са се включили хора от цялата страна, като най-малкият участник е Йоан на 42 дни, чието семейство е от Габрово. Семейството с бебешката количка е участвало в похода в района на Черепишкия манастир, докъдето маршрутът е позволявал.
През следващата година инициаторите ще поставят цялостна маркировка на маршрута, ще съдействат в почистването и монтирането на указателни и нформационни табели около църквите и манастирите по маршрута, за да могат и други желаещи да организират своето пътешествие по Светия път

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.