• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 5°C

До 2 години започва строителството на "Хемус" край Велико Търново

До 2 години започва строителството на "Хемус" край Велико Търново

/КРОСС/  До 2019 година ще започнат строителните дейности на автомагистрала "Хемус" в участъка до Велико Търново. Това съобщи във Велико Търново министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който бе сред официалните лица на честването на Деня на независимостта в града, предава „Фокус".

Той съобщи, че през ноември ще бъде възложено проектирането на участъка от разклона Ловеч - Плевен до връзката с новата магистрала Русе - Велико Търново. Вече е готова оценката за въздействие на околната среда за този участък.

„През това време ще бъдат придвижени и парцеларните планове, така че в рамките на 2018 година да извършим техническото проектиране, за да стартираме 2019 година с възлагане на строителните дейности на магистралата до Велико Търново", посочи Николай Нанков.

Министърът заяви, че преди два месеца е подписан договора с фирмата изпълнител за 9.3 км от магистралата, от Ябланица до разклона за Тетевен. Изпълнителят е пред завършване на проекта.

„Шест месеца трябваше да проектират, а за два месеца са почти готови с проекта. Приключваме с отчуждаванията и се надявам още в рамките на тази година да стартираме с реалното строителство. Срокът е две години и половина, но ние ще го съкратим на не повече от 2 години, така че до края на 2019 година да имаме завършен участък от тези 9.3 км до разклона за град Тетевен", посочи Нанков.

Той съобщи, че в момента се проектират още 50 км от автомагистрала „Хемус", до разклона Ловеч - Плевен. До края на календарната 2017 година ще са изготвени техническите проекти, а в началото на 2018 година ще бъде възложено строителството на този участък.

„Ние сме поели ангажимент и ще го спазим. В рамките на настоящия мандат около 100 км от автомагистралата ще бъдат напълно завършени", посочи Нанков.

Той каза още, че в момента се обжалва тръжната процедура за участъка от 16 км от източната посока на магистралата, от пътен възел „Белокопитово", в посока Търговище, до пътен възел „Бухово". Има избран изпълнител и в рамките на следващите няколко месеца ще бъде сключен договор с него, за да може през 2018 година да стартира изграждането на тези 16 км.

„Ангажиментът, който сме поели за „Хемус", е до 2024 година да имаме завършена изцяло магистрала. В рамките на настоящия мандат ще бъдат завършени 100 км, а за останалите 160 км на различните етапи ще имаме възложени и изпълнявани строително-монтажни и ремонтни дейности", заяви Нанков.

Той съобщи, че през ноември трябва да приключат обществените обсъжданията и процедурата по ОВОС и за автомагистрала Русе - Бяла - Велико Търново. През 2018 година ще стартира проектирането и реалното възлагане на строителството.

„Това са ни двата най-важни приоритета в Северна България, за които в рамките на мандата имаме ясни и постижими цели. Затова изключително много форсираме процедурата за въвеждането на тол-таксите и електронните винетки, тъй като и двете магистрали за лишени от европейско финансиране. Те ще се финансират изцяло с бюджетни средства по линия на бъдещите приходи и постъпления от тол-таксите и електронните винетки", посочи Нанков.

„Предстоят ремонтни дейности на пътните отсечки Велико Търново - Арбанаси - Горна Оряховица и Ресен - Самоводене. Средствата, с които ще се извърши рехабилитацията, са от бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура" (АПИ)", допълни министърът.

Средствата, с които ще се извърши рехабилитацията, са от бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура" (АПИ). Нанков припомни, че преди две седмици с постановление на Министерски съвет бюджетът на АПИ е бил увеличен на 100 млн. лева. 8 млн. лева от тези средства ще бъдат заделени за ремонти на републикански пътища на територията на област Велико Търново.

Единият път е пряката връзка между Велико Търново и Горна Оряховица, през Арбанаси. Отсечката е с дължина над 6 км. За укрепването на две свлачища в този участък ще бъдат отпуснати 2,3 млн. лева.
„Това е най-пряката и бърза връзка между двата общински центъра и Лясковец", уточни Николай Нанков.

Другата отсечка, която ще бъде ремонтирана, е Ресен - Самоводене. Нанков увери, че до вторник - сряда ще стартират дейностите. И двата проекта са в технологична готовност. Друг път, за който също ще бъдат отпуснати средства, е пътят Павликени - Караисен. Дейностите по рехабилитацията ще стартират в рамките на 10 дни.

Освен това 13 млн. лв. ще бъдат инвестирани в проекти за подобряване на образователна инфраструкутра в област Велико Търново по линия на Оперативна програма „Региони в растеж" 2014-2020. Инвестицията ще обхаване над 3200 деца, които се обучават в учебни заведения и детски градини на територията на областта. Това коментира днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков на пресконференция във Велико Търново.

Беше взето решение на Управляващия орган на програмата за наддоговярянето ѝ с нови 213 млн. лв., насочени към образователната инфраструкута. 16 общини, сред които и Велико Търново, от миналата седмица вече имат одобрени проекти, като през следваща седмица предстои сключване на договори с Министерството на регионалното развитие и благоустройството за реализиране на мерките в образователните заведения, посочи още регионалният министър.

На територията на община Велико Търново в подобряване на образователната инфраструкрута по линия на програмата ще бъдат вложени почти 8 млн. лева. С европейските средства ще бъдат обновени целодневните детски градини „Ален мак" и „Пролет", среднообщообразователните училища „Георги Сава Раковски" и „Владимир Комаров", в които се обучават над 2050 деца.

Две учебни заведения в община Горна Оряховица ще получат финансиране на стойност близо 3 млн. лв., 200 хил. лв. от които ще бъдат за подобряване на спортната инфраструктура. Това са основно училище „Св.Св.Кирил и Методий" и целодневна детска градина „Бодра смяна", в които се обучават почти 800 деца. В община Свищов ще се реализират проекти за близо 2,4 млн.лв. в 4 учебни заведения., където се обучават около 400 деца.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.