• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Защо ни е необходим магнезият през зимните месеци?

Защо ни е необходим магнезият през зимните месеци?

/КРОСС/ Магнезият е един от най-важните минерали за човешкото тяло. Той играе основна роля в енергийния баланс на тялото и метаболизма, участва в над 300 важни метаболитни реакции и е сред четирите минерала, които се съдържат в най-голямо количество в човешкия организъм.
Всяка наша клетка се нуждае от оптималното му количествонего, за да съществува. Много от химичните процеси нямаше да бъдат възможни, ако липсва магнезий.
Той подпомага функциите на ензимите в тялото и спомага за производството на енергия. От него зависи хормоналният баланс и нормалното функциониране на нервната система.
И въпреки че ценният минерал е широко разпространен в природата и присъства в много от храните, се оказва, че за голям процент от хората той не е в оптималните количества.
Трябва ежедневно да насищаме клетките с магнезий, за да се радваме на здраво тяло и имунна система през зимния сезон.
Това се отнася в особено голяма степен за определени групи от хора, които се нуждаят от по-големи количества магнезий.
Към тях спадат активно спортуващите, които губят голяма част от него с потенето. Достатъчните количества на магнезий в организма допринасят за нормалната функция на мускулите. Подрастващите, които са подложени на емоционален стрес, също се причисляват към тази група.
Ето още с какво магнезият подпомага функциите на тялото и живота ни:
За по-добър сън - когато количеството магнезий в тялото е недостатъчно, хормонът, който регулира съня намалява. Магнезият спомага за балансиране хормоните на стреса.
За нормалното функциониране на нервната система. Серотонинът, който успокоява нервната система и повдига настроението, зависи и от количествата магнезий. Минералът допринася за нормалното функциониране на нервната система.
За по-силни мускули и нормална двигателна активност- магнезият позволява на тялото да произвежда повече мускулна маса. Той допринася за нормалната функция на мускулите. През зимата клетките изхабяват по- бързо енергия за извършване на дейност, поради по-ниските температури, на които е изложено човешкото тяло.
Повече подвижност - магнезият е от значение и за гъвкавостта на тялото. Ако нивата му са ниски, това води до натрупване на млечна киселина, което пък е причина за стягане на мускулите.
За костите - магнезият спомага за по-лесното усвояване на калция и за поддържането на нормалното състояние на костите.
За зъбите - Магнезият спомага за абсорбирането на калция и активирането на много от витамините от група В. Спомага за поддържането на здравината на зъбите.
Бори се успешно с умората и стреса - Магнезият допринася за поддържането на нормалната психична функция и за намаляването на чувството на отпадналост и умора.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.