• 23 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8396
  •  GBP / BGN 2.2656
  •  CHF / BGN 2.0178
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Тръбата за газ от Азербайджан за Европа започна да работи

Тръбата за газ от Азербайджан за Европа започна да работи

/КРОСС/ Въведен беше в експлоатация европейският участък от Трансанадолския газопровод (ТАНАП) на територията на Турция. По него ще бъде пренасян азербайджански газ към Трансадриатическия газопровод за Гърция и Италия, който е част от подкрепяния от ЕС Южен газов коридор.По това трасе България също ще може да получава гориво през бъдещата си газова връзка с Гърция, която се очаква да бъде въведена в търговска експлоатация през следващата година.

Разнообразяването на източниците и маршрутите за доставка на природен газ е приоритет за България, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която по покана на своя турски колега Фатих Дьонмез участва в церемонията по откриването на европейския участък на Трансанадолския газопровод.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган нарече проекта за Трансанадолски газопровод /ТАНАП/, по който азербайджански газ ще постъпва в Турция и Европа, символ на дълбокото приятелство между Турция и Азербайджан, съобщи турският телевизионен канал НТВ. Ердоган каза това на церемония по откриването на европейския участък от Трансанадолския газопровод /ТАНАП/ в Ипсала в окръг Одрин.
Ние сме свидетели наистина на исторически момент за нашите страни и нашия район. ТАНАП се свързва през Азербайджан, Грузия, Турция с Европа. Това е регионален проект и трябва специално да подчертая, че е проект на мира. Този проект е преди всичко символ на дълбокото приятелство между нашите страни, заяви турският президент.

Азербайджанският президент Илхам Алиев, който присъства на церемонията, нарече днешния ден "исторически" и изрази надежда, че "ТАНАП ще донесе полза на народите на Турция, Азербайджан и другите съседни страни".
ТАНАП преминава през територията на Турция от границата й с Грузия до тази с Гърция при Ипсала. Предвижда се чрез него да се транзитира природен газ от Каспийския регион към Европа. Европейският участък на TАНАП ще осигури преноса на азербайджанския природен газ към Гърция в Трансадриатическия газопровод /TAП/.

Първоначалната пропускателна способност на газопровода ТАНАП ще бъде 16 милиарда кубически метра газ годишно. От тези обеми 6 милиарда кубически метра ще остават в Турция, а 10 милиарда кубически метра ще се транспортират към южната част на Европа.

ТАНАП се явява част от инфраструктурата на Южния газов коридор, който ще се простира на 3,5 хиляди километра от Баку до южната част на Италия, през територията на Грузия, Турция, Гърция, Албания. Начало на търговски доставки на азербайджански газ в Европа по Южния газов коридор се очаква през 2020 г., отбелязва ТАСС.

"Турски поток" тръгна на 8 януари

Пускането в експлоатация на газопровода "Турски поток" ще се състои на 8 януари в Истанбул, съобщи още днес турският президент, цитиран от в."Миллиет". По-рано говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че посещението на руския президент Владимир Путин в Турция се планира за първото десетдневие на януари, отбелязва ТАСС. На 19 ноември руският концерн Газпром съобщи, че завършва подготвителните дейности за пускането в експлоатация на газопровода "Турски поток", което според графика трябва да се случи до края на 2019 година. В момента с газ са запълнени двете линии, като се започне от крайбрежните обекти около руския град Анапа до приемния терминал, разположен край селището Къйъкьой на турското крайбрежие. Същевременно приключват и подготвителните дейности на приемния терминал в Турция.

"Турски поток" предвижда изграждането на газопровод по дъното на Черно море до европейската част на Турция и до границата с Гърция. Първата тръба ще снабдява с газ турския пазар, а втората - страните от Южна и Югоизточна Европа.

Историята на ТАНАП

Идеята за TANAP се ражда преди 20 години след откриването на голямото газово находище Шах-Дениз (залежи от 1.2 трлн. куб. м) в шелфа на Азербайджан в Каспийско море. По това време бившите социалистически страни вече са започнали газови доставки от Западна Европа и през 2000 г. е дадено началото на обсъждане как азербайджанският газ да достигне Европа и да намали енергийната зависимост от Русия, припомня "Дневник".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.