• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Парче от историята обратно у дома: САЩ върнаха древна мозайка в Турция

Парче от историята обратно у дома: САЩ върнаха древна мозайка в Турция

/КРОСС/ Липсващите парчета от древноримската мозайка "Циганското момиче" бяха поставени на местата им в музея в турския град Газиантеп, след като по-рано бяха върнати от Съединените щати, пише БНР.
Общо 12 липсващи парчета с части от лицето на момичето и животински мотиви са изнесени от Турция след нелегални разкопки в началото на 60-те години, а през 1965 г. те са закупени за 35 000 долара от Боулинг Грийн Стейт Юнивърсити в щата Охайо, САЩ, от търговеца на антики и произведения на изкуството Питър Маркс в Ню Йорк.
Основната част от лицето на „Циганското момиче" е открита случайно през 1998 г. под една колона. През 2012 г. изследвания на американски учени показват връзка между мозайките, открити край Газиантеп в Турция, и намиращите се в Съединените щати парчета. След това Турция иска тяхното връщане. Парчетата бяха върнати в края на ноември, а днес - поставени на местата им.
Мозайката е наречена „Циганското момиче" заради сплетените коси и издадените смугли скули на изобразеното момиче. Учените обаче все още не са изяснили с точност етническия му произход. Независимо от това, мозайката е обект на голям интерес, поради това че лицето е невероятно изразително и живо. Мозайката е най-прочутият експонат сред 30 000 кв. м. мозайки от древния град Зеугма, изложени в музея в южния турски град. Това е най-големият музей на мозайките в света.
Зеугма е основан около 300 г. пр. Хр., след смъртта на Александър Велики, от негов пълководец. Градът е завладян от римляните през 64 г. и в наши дни е разкрит при строителството на язовир. Става известен с откритите там множество артефакти, богати мозайки и фрески. Мозайките са били по-скъпи за изработка от фреските с бои, тъй като подреждането на стотици малки камъчета е отнемало много повече време и усилия.
Продължава работата на археолозите за разкриване на други мозайки от древния град.
В церемонията участва и турският министър на културата Мехмед Нури Ерсой.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.