• 23 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8396
  •  GBP / BGN 2.2656
  •  CHF / BGN 2.0178
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

„Коммерсантъ“: Как с действията си САЩ оформи триъгълника Русия – Турция – Германия

„Коммерсантъ“: Как с действията си САЩ оформи триъгълника Русия – Турция – Германия

/КРОСС/ Как действията на САЩ оформят триъгълника Русия – Турция – Германия, пише руският ежедневник “Коммерсантъ“, цитиран от Фокус.

Санкциите, наложени от САЩ срещу Русия и Турция, както и търговските ограничения срещу ЕС и Турция, предизвикаха политическо сближаване в триъгълника Москва-Анкара-Берлин. Във вторник в столицата на Турция, руският външен министър Сергей Лавров и колегата му от Мевлют Чавушоглу показаха разбиране по почти всички въпроси (включително и сирийския) и разкритикуваха политиката на Вашингтон, който, според тях, плаши цяла Европа.

Още в края на тази седмица в Германия ще се срещнат руският президент Владимир Путин и германският канцлер Ангела Меркел, която подкрепи Турция, където поради конфликт с Вашингтон се срина националната валута – турската лира. През септември турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще замине за Берлин.
Сергей Лавров за пети път тази година се срещна с Мевлют Чавушоглу Посещението му в Анкара беше организирано от турската страна, така че никой не се съмняваше: отношенията с Москва са достигнали истински разцвет.
Още веднъж трябва да бъде отбелязано участието на Лавров в чисто вътрешното събитие на турското външно министерство - срещата на посланиците на Турция в чужбина и постоянните представители към международните организации. Такива форуми се провеждат ежегодно и от руското външно министерство, но не са поканени чужденци. В Турция това понякога се практикува, но само като знак за специално отношение. Сергей Лавров получи такава покана. Във вторник той говори с турските дипломати и след това разговаря с тях за още един час при закрити врати.
На фона на неотдавнашните кавги и търговската война между Вашингтон и Анкара, съюзници от НАТО, подобен реверанс към Русия не изглежда случаен. "Това е още едно потвърждение за високото ниво на отношенията между Анкара и Москва", руският посланик в Турция Алексей Ерхов не скри удовлетворението си в разговор с Коммерсантъ.
Сергей Лавров също оцени жестовете на партньорите: "Това е ясен пример за високо ниво на взаимно доверие, отношенията ни се развиват по нарастваща траектория". Със специални благодарности на руския министър Анкара бе отличена, че не се присъедини към санкциите срещу Москва.
Освен Сирия, и двамата министри обърнаха голямо внимание на Съединените щати, които обидиха със санкциите си както Москва, така и Анкара. Позициите на дипломатите по този въпрос бяха сходни.
Изданието добавя, че тази събота, 18 август, Германия ще бъде домакин на среща между Ангела Меркел и руския президент Владимир Путин.

Както прессекретарят на президента Дмитрий Песков заяви „става дума за сверяване на часовниците по най-важните проблеми в международната сфера – Сирия и Украйна, както и ограниченията, наложени от САЩ на различни страни и последствията от тези ограничения " Ще бъде обсъден и "Северен поток-2" - проект за изграждане на газопровод, който многократно е критикуван от американските власти.

Владимир Путин и Ангела Меркел скоро ще видят отново. Четиристранна среща е насрочена за 7 септември в Истанбул. Съобщено е, че президентите на Русия, Турция, Франция, както и германският канцлер ще обсъдят ситуацията в Сирия. Но е малко вероятно дискусиите да бъдат ограничени само до тази тема.

Професор Антон Федяшин от Американския университет във Вашингтон отбелязва, че "съвместната съпротива срещу американската политика от страна на Русия, Германия и Турция, и Китай, може да донесе икономически и дипломатически дивиденти на всяка от тези страни".

Но не е изключено, добавя експертът, "в резултат на това, краткосрочният успех да доведе до по-остра конфронтация" със Съединените щати, където вътрешната политическа борба ще се изостри с наближаването на междинните избори през ноември за Конгреса.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Чичо Тръмп, не е лошо да си туриш една ламаринка от зад , пък и на Меламия , че то турсият у-й е чепарат и може да ви хареса. Ама няма лошо, всичко е въпрос на вкус.

15.08.2018 12:49:47

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.