• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Трети ден Русия продължава с доставките на ракетни системи С-400 за Турция

Трети ден Русия продължава с доставките на ракетни системи С-400 за Турция

/КРОСС/ Трети пореден ден продължават доставките на компоненти от ракетните системи С-400 от Русия към Турция. Тази сутрин още два руски транспортни самолета, превозващи елементи от зенитните комплекси, са кацнали военновъздушната база „Мюртед" край Анкара, съобщават турски медии. По-късно се очаква още един, седми поред полет, да осъществи планирана доставка на части от противовъздушните системи.

Известният турски военен анализатор Метин Гюрчан написа в Туитър, че с тези доставки Турция иска да „измери" американската реакция, като се мотивира с това, че ракетите и реалните насочващи радари все още не са пристигнали.

Междувременно агенция Блумбърг съобщи, че администрацията на американския президент Доналд Тръмп е взела решение какви санкции да наложи на Анкара заради покупката на руските системи. Според медията пожелали анонимност източници в администрацията във Вашингтон са заявили, че ограничителните мерки спрямо Турция ще бъдат оповестени в края на идната седмица.

Президентът Доналд Тръмп трябва да избере поне 5 от списък с 12 различни санкции. Те варират от отказ Турция да получава американски заеми през санкции срещу турски банки, фирми или високопоставени лица, до забрани за инвестиции или закупуване на имоти. Към тях може да се добави и забрана на Конгреса Турция да получи самолетите Ф-35.

Според Блумбърг от Белия дом искат да изчакат с обявяването на мерките, за да мине утре третата годишнина от опита за преврат в Турция. Това се прави с цел да се избегнат спекулациите, че САЩ са стояли зад него.

По-рано сенатор Линдзи Греъм, който е считан за близък съюзник на Тръмп на Капитолия, заяви, че е „невъзможно" американският президент да отложи санкциите срещу Турция, но отбеляза, че Анкара няма да „активира" санкциите, докато не приведе системите в бойна готовност, което вероятно няма да стане по-рано от октомври заради нуждата от обучение на персонала и довършване на доставките от руска страна.

Турция започна да получава в петък части от руските системи С-400. Според Съединените щати радарите им могат да събират разузнавателна информация, която да компрометира стелт способностите на американските изтребители от пето поколение.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.