• 18 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8385
  •  GBP / BGN 2.2902
  •  CHF / BGN 2.0178
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 6°C

Цецка Цачева: ДАНС може да спира сделки за компании с национално значение

Цецка Цачева: ДАНС може да спира сделки за компании с национално значение

/КРОСС/ Във връзка с предложението на депутата от Реформаторския блок Гроздан Караджов ДАНС да налага вето на сделки с компании с национално значение, председателят на Народното събрание Цецка Цачева заяви, че ако такава поправка е необходима и има съгласие в парламента, е възможно да се случи. 

„Към днешна дата това няма как да се случи, защото нямаме законовата предпоставка за това", коментира тя в интервю за Дарик радио.

В четвъртък Караджов съобщи, че възнамерява да внесе поправки в Закона за ДАНС, с които службата ще може да налага вето върху прехвърлянето на собственост в стратегически компании, свързани с националната сигурност, ако прецени, че има заплаха за нея.

Повод за инициативата му стана закупуването на дела на банкера Цветан Василев в БТК от люксембургската фирма LIC33.

„Всякакви промени в закони, които се изискват заради развързване на възела около КТБ, ще се случат в Народното събрание. Хубавото в случая е, че има изключително широк консенсус. По темата „КТБ" не се говори за управляващо мнозинство и за опозиция, тъй като няма парламентарна група, която да не е заявила, че желае да се стигне докрай и истината - такава, каквато е тя, да стане ясна не само на държавните учреждения и институции, но и на обикновените граждани", допълни Цачева.

Кога ще има нов управител на БНБ, зависи изцяло от волята на Иван Искров, посочи Цачева. Все пак тя прогнозира, че най-вероятно това ще се случи през октомври, когато изтича мандатът на Искров.

„Ние призоваваме от миналото лято Искров да си подаде оставка. Аз чувам тази негова готовност от половин година, но реални действия няма. Процедурата в Народното събрание трябва да стартира три месеца преди изтичането на мандата на настоящия управител. Ако все пак Искров си подаде оставката преди изтичането на мандата, ще се избере за няколко месеца управител и след това нов мандат. Останаха пренебрежително малко месеци до изтичане на редовния срок на мандата, така че мисля, че е по-вероятна втората хипотеза - да се избере в рамките на мандата", коментира Цачева.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Айде-е-е-е, комунистическият мутро-милиционер и гавазин-пъдар щял да наложи нов "Закон за одържавяване от ДАНС на фирми, индустриални предприятия, недвижими имоти и финансови структури с национално значение"! Следващата стъпка ще бъде вкарването на "Член номер 1" за водещата роля на "Партията" ГЕРБ, за да може да се върне България в състояноето, в което беше при идола на мутро-милиционера - Тато от Правец! Нали е от олигархичния правешки клан на Тато и фамилия http://tinyurl.com/on4jhm9 !

29.03.2015 11:42:55

Анонимен

ama razbira se 6tom taka kazvat ot vashington

28.03.2015 19:32:22

Анонимен

ДАНС може да си гледат работата.

28.03.2015 16:47:12

Анонимен

Ма спирайте бе, накрая никой няма да инвестира у нас и това е.

28.03.2015 15:49:33

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.