• 16 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8387
  •  GBP / BGN 2.2891
  •  CHF / BGN 2.0138
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Цацаров: Промените в Наказателния кодекс трябва да бъдат прецизирани

Цацаров: Промените в Наказателния кодекс трябва да бъдат прецизирани

/КРОСС/ Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че промените в Наказателния кодекс, на които президентът Румен Радев наложи вето, трябва да бъдат прецизирани
Вчера държавният глава упражни правомощието си и върна за ново обсъждане в Народното събрание разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, с които се изменят норми в Наказателно-процесуалният кодекс.

С тях се дава възможност за отлагане до 48 часа на уведомяването при задържане на лице. Най-спорната от промените е по така наречения "таен арест", при който по преценка на прокурора задържано лице може да получи забрана до 48 часа да уведоми близките си за ареста.

Според Цацаров, законът трябва да се конкретизира в две насоки.

"Арестът не е таен и неуведомяването не означава лишаване от право на защита. Разпоредбата трябва да бъде прецизирана и тя трябва да бъде прецизирана в две посоки. Първата - не може да се каже неуведомяване на конкретно лице. Законът трябва да изключи от кръга на лицата, за които е забранено или ще бъде забранено уведомяването на семейството. Второ, трудно е да приеме, че това може да се приложи за всички престъпления, трябва да е за конкретни тежки престъпления като тероризъм и престъпни групи.", обясни главният прокурор.

Сотир Цацаров допълни, че тази позиция на прокуратурата е била споделена със законодателя. И каза, че наредбата трябва да се прецизира така, че да не блокира работата на разследващите и да не нарушава правата на гражданите.
Главният прокурор коментира и законопроекта за промени в Закона за противодействие на корупцията на ГЕРБ и ДПС. По думите му ще е лошо и неразумно, ако общинските съветници се извадят от списъка на лицата, които са задължени да подават декларации за имущество и интереси, с цел проверка от КПКОНПИ. Цацаров се обоснова с думите, че "справедливостта трябва да е за всички". И отбеляза, че много от най-отговорните решения се взимат именно на ниво общински съветници.
Главният прокурор каза още, че според него служителите на КПКОНПИ няма да станат по-ефективни като носят маски при акции, което е друга промяна предвиждаща законопроектът. И допълни, че правомощията на комисията са достатъчно ясно формулирани и силни - "не е необходимо да пресоляваме манджата".

Цацаров обясни още, че според него този законопроект е бил изготвен много бързо, а е доста подробен и се нуждае от внимателно обмисляне и прецизиране. Според него нищо не налага бързината при изготвянето му, а и тя е вредна.

По отношение на проверката за конфликт на интереси на финансовия министър Владислав Горанов от КПКОНПИ, Сотир Цацаров коментира, че прокуратурата е изискала от комисията, когато приключи работата си по случая, да я уведоми. Причината е, че резултатът има отношение и връзка с проверката на прокуратурата по случая.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Вижте съобщението за закриването на Консултативния юридически съвет при Народното събрание - "народните избранници знаят всичко" и нямат нужда от юридическа помощ. Също и многоучената юристка - министър Цачева.

24.12.2018 15:51:45

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.