• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Цацаров: Има сигнал срещу генералния директор за измами с обществени поръчки

Цацаров: Има сигнал срещу генералния директор за измами с обществени поръчки

/КРОСС/ Срещу генералния директор на БНР Светослав Костов има сигнал в прокуратурата - за нарушения при обществени поръчки, включително "надписани" договори, със завишени суми, за изчезнала информация от служебни компютри. Сигналът обаче буквално бил постъпил вчера (9 октомври) и тепърва държавното обвинение прави проверки т.е. тепърва ще става ясно дали и кога ще има обвинителен акт. Това обяви главният прокурор Сотир Цацаров по време на специалното си изслушване в парламента.

Скандалът по същество

Според Цацаров, за събитията в БНР и спирането на "Хоризонт" и "Преди всички" за около 4 часа и половина на 13 септември има две групи, които твърдят различни неща. Първата група, представена от главния прокурор чрез показания на журналистката Силвия Великова, обяснява спирането на програма "Хоризонт" с външен натиск. Цацаров посочи показания на Великова, че генералният директор Светослав Костов инициирал среща с нея в Борисовата градина на 11 септември. Там Костов й обяснил, че трябва да я свали, защото го притискали и щели да орежат бюджета на БНР. Използвал е аргумент и за децата си - как щял да ги храни, ако Великова остане водещ на "Преди всички" и водещ репортер в съдебния ресор на радиото. Същевременно, Цацаров обясни, че има разминаване в показанията за случилото се на 11 септември в Борисовата градина. Генералният директор казва, че минал през Борисовата градина, видял Великова и нейна колежка, която била в майчинство, поздравил ги и продължил, обясни обвинител номер 1. Тепърва обаче прокуратурата ще търси показания от въпросната колежка - най-вероятно в рамките на досъдебното производство.

"Аз лично не съм искал от никого да бъде заменяна Силвия Великова като журналист, отразяващ събития и като водещ на предаване", казал Костов съгласно думите на Цацаров. Що се отнася до командировката на Силвия Великова в Стара Загора точно на 13 септември - да обучава кадри там, твърденията пак са две. Директорът на радиото в Стара Загора казва, че заповедта е била спешна, докато Светослав Костов твърди, че заповедта била планирана и предварително съгласувана - за да обучава Великова млади колеги в специална академия.
В обобщение главният прокурор заяви, че наблюдаващият прокурор ще образува преписка, защото има данни за престъпление при спирането на сигнала на 13 септември. Сотир Цацаров отговори и на въпрос на депутата от БСП Александър Симов - ще бъдат изискани разпечатки от всички мобилни комуникации на посочените в свидетелските показания участници в цялата история.

Кога е възстановен сигналът на БНР? Има противоречие кога точно е възстановено излъчването. Цацаров обясни, че Светослав Костов е изпратил мейл в 8:07 часа на 13 септември до НУРТС да бъде пуснат по-рано сигнала - към 10:20 часа. Съответно, твърдението при тази версия е, че радиото отново е в ефир към 10:18 часа. А директорът на дирекция "Техника" в БНР твърди, че около 9:00 часа Костов му се обадил и поискал да каже на НУРТС да пусне сигнала към 10:20 часа. Официално обаче Цацаров посочи времеви диапазон на спирането 6:00 - 10:42 часа.

И още

Освен това, Цацаров съобщи, че на 24 септември репортер от БНР се оплакал, че на 20 септември се стигнало до скандал между въпросния човек и един от редакторите на радиото - дали да бъде излъчена определена новина. Репортерът твърди, че редакторът го нападнал и е представил медицинско свидетелство за лека телесна повреда - на врата. Разпитана е и г-жа Даниела Късовска, заместник на ръководителя на програма "Хоризонт", която описала конфликт и опит да бъдат разтървани спорещите. Припомняме, че заради всичко случило се СЕМ стартира процедура за освобождаване на Светослав Костов. 

Автор: Ивайло Ачев, actualno.com

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Ренета Инджова не е била служебен премиер преди половин век - заглавието е най-малко подвеждащо.

10.10.2019 17:31:55

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.