• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Борбата за цената на софийското билетче продължава в съда

Борбата за цената на софийското билетче продължава в съда
Възобновено е делото срещу общината и новата наредба, с която билетът за еднократно пътуване скочи с 60%


/КРОСС/ Сагата с рязкото поскъпване на софийското билетче, започнала през 2016 г., когато цената му скочи с 60%, продължава.

Ново дело срещу законността на рязкото и все още немотивирано поскъпване се очаква да се гледа другия месец от Софийския административен съд, след като миналата година предишното бе прекратено. До момента е имало няколко насрочени заседания - всички отложени. Делото е образувано по общо 11 подадени отделни жалби.

Наскоро Центърът за градска мобилност за пореден път се похвали с покачване на приходите си - именно заради по-високата цена за еднократния билет.

Как стана увеличението с 60%
От 1 юни 2016 г. Столичният общински съвет одобри повишаване цената на еднократното пътуване от 1 лв на 1,60 лв. Мотивите - ще се продават повече абонаменти, ще има средства за обезпечаване на електронната система, по-екологични возила и ред подобрения на столичния градски транспорт. В добавка, цените на абонаментите щяха да се запазят. Реакцията на граждански организации и отделни политически партии бе крайно негативна - според тях нямаше сериозна обосновка за подобен рязък скок, а по закон такава е нужна.
Започна дело по жалби на граждани и от "Център за законодателни оценки и законодателни инициативи".

На същото мнение се оказа и Административен съд - София град, който отмени като незаконосъобразна новата цена. Столичният общински съвет няма данни за еднократното пътуване, нито разбивка какво съдържа цената и има ли компенсиращи разходи - инфлация, застраховка на пътници и др., посочиха магистратите. "Московска" 33 моментално пусна жалба на втора инстанция, а билетчето продължи да се продава за 1,60 лв. 

Върховният административен съд, който има дълъг срок за решаване, не побърза да одобри или върне акта на по-долната инстанция. А инициаторите на поскъпването измислиха как да гарантират, че няма да загубят - направиха чисто нова наредба. В нея цената остана същата, но имаше други промени и съответно делото загуби своя предмет - старата наредба бе отменена.


ГЕРБ, СДС и Прошко Прошков
Вдигането на цената с 60% мина преди три години в общинския съвет с 34 гласа "за", 18 "против" и 6 "въздържали се". В подкрепа на това повишение гласуваха съветници от ГЕРБ и част от бившия вече Реформаторския блок - по-точно представители на ДБГ (в лицето тогава на Прошко Прошков) и на СДС. Любопитна подробност е, че в гласуването участваха 58 съветници от общо 61. Това означава, че ако 29-те присъстващи от ГЕРБ не бяха подкрепени от реформаторите, увеличението на цената нямаше да мине.

На предстоящите местни избори и СДС е коалиционен партньор на ГЕРБ, а Прошков (който вече не е част от ДБГ) е кандидат за общински съветник от листата на същата коалиция.

Гражданите вечно догонват администрацията
Делото започва отново и ще трябва да мине на всички инстанции. То е отложено многократно, за пореден път в петък. Следващото заседание е на 8 ноември и според адвокатката и общински съветник от БСП Милка Христова, тогава ще започне по същество.

Отлагането е за събиране на нови доказателства.
"Лично аз смятам, че отново не са събрани адекватни доказателства за базовата стойност на еднократното билетче", коментира тя пред Клуб Z.

На въпрос дали е възможно отново да се повтори "финтът" със смяна на наредбата, тя отбеляза:
"Няма пречка, законът не забранява подобни неща. Може би трябва да се помисли за промени - иначе гражданите са вечно догонващи, а администрацията се гаври с тях до безкрай."

Дали това ще продължи ще реши следващият СОС, за който ще избираме съвсем скоро.

Източник: clubz.bg

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.