• 18 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8385
  •  GBP / BGN 2.2902
  •  CHF / BGN 2.0178
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

С 2 ст. на киловатчас поскъпва токът

С 2 ст. на киловатчас поскъпва токът

/КРОСС/ Два варианта за либерализация на енергийния пазар до пълното освобождаване на цените на тока за домакинствата обсъждат енергийното министерство, ресорната парламентарна комисия и представители на бизнеса.

Предпочетеният вариант ще влезе в сила от 1 юли 2020 г., когато Комисията за енергийно и водни регулиране (КЕВР) трябва да започне да формира тарифите за електроенергията, като включи в тях част от постигнатата на свободния пазар средногодишна цена.

Според единия вариант освобождаването на цените за бита ще е за три години, като в първите две години 30% от цената се формира от борсата за ток, а през последната - 40%. Вторият вариант обхваща пет години, с по 20% свободна цена всяка година.

Все още не е решено кой от двата варианта да се избере, но по-важното е да се реши електроснабдителните дружества от кой сегмент на борсата за ток ще трябва да си купуват допълващата квота, за да не стават манипулации, които да доведат до рязко поскъпване на тока за домакинствата.

Това е станало ясно по време на българо-корейски енергиен форум в София с участието на енергийния зам.-министър Жечо Станков, председателя на КЕВР Иван Иванов, шефа на парламентарната енергийна комисия Валентин Николов и бившия енергиен министър от ГЕРБ и ексдепутат Делян Добрев, съобщава "Медиапул".

От думите на Валентин Николов стана ясно, че този път пълната либерализация на електроенергийния пазар, за която от години се говори, но все се отлага, е неизбежна. Постепенното освобождаване на цените за бита ще започне от 1 юли 2020 г. По думите му до края на настоящата година трябва да се избистри моделът за освобождаване на цената за бита и до края на януари 2020 г. да бъдат приети поправките в Закона за енергетиката с фиксирания график за пускане на тарифите и процента на пазарната компонента в тях.

Регулаторният шеф Иван Иванов заяви, че "ако някой смята, че токът ще поскъпне с 20-30%, както се твърди по някои медии, да знае, че това не е възможно и няма да се случи". Според него присъединяването на България към европейския енергиен пазар ще осигури повече количества енергия за българската борса на ток, а това няма да допусне по-сериозен ръст на цените.

Предстои и разрастване на трансграничната свързаност на преносните мрежи в региона на Балканите, което ще даде възможност от втората половина на 2020 г. да се внася електроенергия и от Италия, и от Чехия и Полша, посочи Иван Иванов.

Досега са правени предварителни разчети и анализи за ефекта от либерализацията върху цените за бита. Базата е очертаваща се средна пазарна цена на тока за следващия ценови период (юли 2020 г.) от около 106 лв./МВтч.

Сега определената от КЕВР е близо 90 лв./МВтч. Повишението обаче ще се компенсира от очакван спад на някои от компонентите в тарифата като "Задължение към обществото". Затова прогнозата е с прибавянето на пазарен елемент повишението на цената ще е от порядъка на 2 стотинки за киловатчас за следващата година.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.