• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Георги Гьоков: За хората с увреждане не може да има промени в средата на годината, за цигарите - да

Георги Гьоков: За хората с увреждане не може да има промени в средата на годината, за цигарите - да

/КРОСС/ Георги Гьоков: За хората с увреждане не може да има промени в средата на годината, за цигарите - да

„Как ще обясните на майките на деца с увреждания, че в средата на бюджетната година няма как да промените това което получават, а изведнъж може да промените данъчните закони в средата на същата годината?’, попита управляващите депутатът от левицата Георги Гьоков управляващите.

Той попита и защо не е имало реакция от управляващите преди 2 години, когато са излязли тези цигари, а чак сега когато хората са се ориентирали към тях като по-малко врени. „Не е ли това в полза на класическите цигари?, обърна се той към ГЕРБ. 

Проф. Румен Гечев за бездимните цигари: Борисов нареди да се изтегли законът, а сега как ще гласуват упарвляващите?

„На 4 юли премиерът на България каза за бездимните цигари: „Наредих да се изтегли проектозаконът от пленарна зала”.  А, сега да ви видя- как ще гласувате”. Така се обърна към управляващите народният представител от ПГ на БСП за България  проф. Румен Гечев по време на дебатите за повишаване на акциза върху бездимните цигари. Той подчерта, че трябва да направим всичко възможно да се намали тютюнопушенето, независимо какви са цигарите, които се пушат.  По думите му, в същото време, трябва да проявим диференциран подход и да следваме практиките на ЕС. Гечев заяви, че ПГ на левицата няма да подкрепи тези промени.

На първо място, проф. Гечев посочи, че има нарушение на закона за публичните финанси – не може от 1 октомври да се променя данъчното законодателство и да се нарушава процедурата на формиране на бюджета и данъчните закони в ЕС и България, като страна членка.   Втори аргумент е, че има нарушение на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание и Закона за нормативните актове – предложенията за промени в законите трябва да имат подробен анализ за въздействието от приемането на закона, а в мотивите няма никакви разчети. „Не сме съгласни ефектът от прилагането на промените в данъчното законодателство да се измерват само с пари. Данъчните закони имат две функции – пълнене на бюджета и промяна в поведението на производители и потребители,  в посока на подобряване на общественото здраве, в случая”, каза още той.  Депутатът припомни, че се е чуло за 15 млн. лв., 20 млн. лв. допълнителни приходи, след това 2-3 млн.  „Къде са разчетите и по отношение на разходите. Бездимните цигари имат същия никотин, който поглъща всеки пушач, но няма 150 токсични вещества. Новите цигари са по-малко вредни”, категоричен бе той. Социалистът попита управляващите- като спират въвеждането на тези по-малко вредни цигари, сметнали ли са в бюджетните разходи, колко ще струва това на НЗОК, колко отсъствия по болест ще има поради заболяване, колко загуба на БВП, каквито разчети се правят в САЩ и ЕС.

Проф. Гечев посочи, че 8 месеца след като НС е приело един закон,  се правят поправки на поправките. „Това означава че разчетите и мотивите, с които са излизали пред нас, са били грешни. Когато казахте че тези цигари са по-малко вредни ,излиза, че сте подвели НС”, зави той и подчерта, че управляващите не могат да си сметнат приходите, а  сега се чудят как да пълнят бюджета. „След като сте сбъркали тогава, каква е гаранцията, че сега сте прави. Никаква, защото пак бъркате”, подчерта професорът.

Гечев подчерта, че приключва изследване на ЕК за бездимните цигари и до края на 2018г. ЕК ще внесе в ЕП предложение за европейска директива, касаеща тези цигари и диференцирани данъци. „Кое налага да бързаме, да нарушаваме закона за публичните финанси, 2-3 месеца преди да излезе директива на ЕС”, попита той. Проф, Гечев заяви, че в мотивите на управляващите пише, че акцизът на бездимните цигари е равен на класическите цигари в Хърватия, Германия, Гърция, Латвия и редица страни. „Това или е умишлено подвеждаща информация, или информацията ви е грешна. В Хърватия акцизът е 13,6 %;  в Гърция – 24%, в Латвия – 10%; в Словакия – 11, 3%, в Словения  - 13,1%. Нямате никакви аргументи”, коментира той.

 

По повод твърдението, че ще загубим работни места, проф. Гечев подчерта, че в България „Бритиш американ табако” купува „Булгартабак”  за 105. млн. евро, а в Румъния инвестира 1,070 млрд. паунда в производство на иновативни цигари. „Как ще ги накараме да направят същото и у нас, освен като наложим акцизи, които да ги принудят да произвеждат от новия тип цигари, които са по-малко вредни?”, попита проф. Румен Гечев.  

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

НЯМА ДА ИМА ЗАРАДИ ТАКАВА ЧЕРВЕНА ЧУМА

18.07.2018 12:33:55

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.