• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Ципрас и Путин ще говорят за маршрута на "Турски поток" в Москва

Ципрас и Путин ще говорят за маршрута на "Турски поток" в Москва

/КРОСС/ Газопроводът "Турски поток" ще е сред темите на разговор между гръцкия премиер Алексис Ципрас и руския президент Владимир Путин, които ще се срещнат днес в Москва.

И руски, и гръцки представители потвърдиха това преди няколко дни. Заместник-министърът на външните работи Йоргос Катрунгалос каза на брифинг в понеделник, че целта е да бъдат "възстановени двустранните отношения, които преминаха през изпитания в последно време, и откровено да се обсъдят всички отворени теми".

Катрунгалос има предвид скандала, свързан с шпионаж в полза на Русия, който доведе до изгонване на дипломати от Атина и Москва. Според други представители на кабинета обаче както предстоящата среща, така и заседанието на смесената икономическа комисия, което приключва днес, преди нея, са сигнал, че този етап от отношенията на Русия и Гърция е зад гърба им.
"От самото начало има интерес към разширяване на "Турски поток" на наша територия при предварителното условие, разбира се, че няма да има възражения от Европейската комисия", каза още Катрунгалос. В интервю за агенция ТАСС преди визитата Ципрас не споменава проекта, но изрично казва, че особеният интерес на Гърция към руски стратегически инвестиции е в сферата на енергетиката.

Точно преди седмица българските власти обявиха след съобщение на руския енергиен гигант "Газпром", че газопроводът "Турски поток" ще мине през страната и така ще избере един от двата хипотетични маршрута (за него пишеше и в. "Комерсант" по-рано през ноември). Като алтернатива още отпреди да бъде завършен морският участък, обаче се описваше маршрутът през Гърция към Адриатическо море и Италия.

В интервюто Ципрас добавя: "Има подходящи възможности за инвестиции от стратегически характер в инфраструктура, пристанища, преработвателния сектор (и) селскостопанско-хранителния сектор." По програма гръцкият премиер трябва също така да разговаря с колегата си Дмитрий Медведев.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Гейчо Европейски

Всички се борят за руските енергоресурси. Повечето успява да ги огрее, щото имат държавническо мислене. Ние май ще бъдем подминати ( както винаги), иначе имаме голям бау-бау в лицето на Падишаха-тиква!

07.12.2018 16:41:10

Адолф Путлер

Този поток е изнудване на руснаците. как може да има такова мръсно и противно животно!!!

07.12.2018 15:54:50

Анонимен

Малии ми то ко стана , патока май ще ни подмини , наште подлизурковци ко ша праят сега без комисионни .....

07.12.2018 14:09:17

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.