• 18 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8385
  •  GBP / BGN 2.2902
  •  CHF / BGN 2.0178
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Митрополит Николай ще отслужи богослужение за Богородица в Червената църква

Митрополит Николай ще отслужи богослужение за Богородица в Червената църква

/КРОСС/ Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще отслужи вечерното богослужение с молебен канон към Света Богородица в Червената църква в Перущица.Според църковния устав по време на Богородичния пост, от 1 до 14 август, всяка вечер в храмовете се отслужва молебно последование, в което се изпросва молитвеното застъпничество и закрила на Света Богородица.

Богослужението на 11 август ще се извърши под открито небе в една от най-емблематичните ранносредновековни базилики от V век, носеща името на Божията Майка, пред чудотворната икона на св. Богородица „Златна ябълка".

На по-малко от един километър от Перущица се намира уникалната Червена църква или руините на "Червената черква", както е наричана от местното население.

"Червената църква" има забележителна архитектура, строителни особености и се определя, заедно с още три подобни християнски постройки - църквата на Богородица, издигната около 400 г. в Атина, тази в Охрид от IV век и подобна в Лин, Албания от VI век, като едно от оригиналните произведения на балканска строителна школа предшественици издигането на храмови постройки като църквите "Св.Сергий и Вакх" и Св. София в Константинопол през "Златния век" на източната римска империя при император Юстиниян I през първата половина на VI век.

В своя най-пълен архитектурен вариант в този от V-VI век червената църква е постройка, увенчана с купол издигнат върху централната част и с полукръгли ниши към четирите посоки на света. Стените са били облицовани с мраморни плочи до два метра височина от пода, който също имал настилка от мрамор. През втория период на строителство сградата се отличава с две предверия. През третия период около X - XI век се възстановява само централната част на сградата. Сградата е изписана със стенопис, която е един от забележителните паметности на раннохристиянската храмова живопис на Балканите.Близостта на водоизточници и добрите условия за живот на мястото, където е издигната червената църква определят населването на този терен от IV хилядолетие преди новата история.

Първата християнска култова сграда, построена на това място е мартирий. В нея се съхраняват мощи на мъченици от Тракия, загинали за тържеството на вярата по време на гоненията на християни в Римската империя в края на III и началото на IV век. /

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.