• 16 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8387
  •  GBP / BGN 2.2891
  •  CHF / BGN 2.0138
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 21°C

Македония да се прекръсти на Югозападна България, много хубаво име и ние няма да протестираме

Македония да се прекръсти на Югозападна България, много хубаво име и ние няма да протестираме

/КРОСС/ Българската православна църква (БПЦ) е готова да съдейства за каноническия статут на Македонската църква. Светият синод реши да започне преговори с Македонската православна църква и останалите поместни православни църкви за установяването на канонически статут на Македонската православна църква. Това се случи, след като Mакедонската църква заяви готовност да признае Българската за своя църква-майка.

„Това беше измъкването по терлици от безпрецедентната атака от светски лица, която получи БПЦ да признае каноничността на Македонската църква .Такава църква няма, не е имало", каза в студиото на БНТ "Денят започва" проф. Божидар Димитров.

„Охридската архиепископия съществува седем века под името Българска автокефална архиепископия", обясни той.

За професора правилното решение е откъснатите със сила епархии да се присъединят към Българската патриаршия.

Те са откъснати официално 1944 г. от Българската екзархия и трябва да се присъединят към нейния наследник - Българската патриаршия. Църквите в Православието са поместни, тоест народни. Митрополит Антоний каза за "Денят започва", че първото нещо, което църквата може да направи е да се застъпи за вдигането на схизмата и очерта спънките и проблемите пред всичко останало.

Според проф. Божидар Димитров не бива да бързаме да разрешаваме въпроса с Македонската църква, защото тъкмо ще се създаде Македонска църква и Македония ще си смени името.

„Зоран Заев вчера заяви, че ще си сменя името. Гърците не искат думата "Македония" да се споменава дори като прилагателно в названието на държавата. Аз им предлагам име Югозападна България. Много хубаво име, ние няма да протестираме за разлика от гърците. Албанците искат държавата да се кръсти Илирия, едва ли ще стане, тъй като това е албанско име. Когато казвах, че Македония ще стане втора българска държава, вие водещите ми се смеехте и се подсмихвахте. Стана ли? Каза ли Зоран Заев, че македонци и българи са един народ? Каза го. Ще каже и други неща", коментира още проф. Димитров.

„Реакцията на Сръбската църква е отрицателна, защото няма такава църква, която да се съгласи да ѝ бъдат отнети 1 400 000 адепти", каза още проф. Димитров.
Според него и Руската църква няма да се съгласи, защото иначе ще трябва да признае Украинската църква. Няма да се съгласи и Вселенската църква, тъй като гърците не желаят да чуят думата "Македония".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.