• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Светият синод ще обсъжда на 5 ноември казуса с независима украинска църква

Светият синод ще обсъжда на 5 ноември казуса с независима украинска църква

/КРОСС/ На извънредно заседание на 5 ноември Светият синод на Българската православна църква ще обсъди как да реагира на готовността на Вселенската патриаршия да признае автокефална Украинска православна църква. На заседанието митрополитите ще решат дали да подкрепят предложението на руския патриарх Кирил за свикване на Всеправославен събор за случая, или да излязат с позиция, но след като прегледат църковни документи на 350 години, посочи още говорителят.

В средата на месеца Светият синод на патриаршията в Константинопол отмени документа отпреди 330 години, с който Киевската митрополия е минала под юрисдикцията на Московската патриаршия, както и анатемата на Москва срещу митрополит Филарет (непризнат в православния свят за патриарх на Украинската православна църква) и срещу водача на Украинската автокефална църква Макарий.

В отговор Руската православна църква обяви, че с решението си Вселенската патриаршия е узаконила разкола в православния свят, прекрати евхаристийното си общение с Константинопол и определи ситуацията като най-голямата схизма от 1000 години. Кампанията продължи с настояване за извинение и твърдение, че патриарх Вартоломей повече не може да претендира, че е духовен водач на православния свят.

Изявление с предложение "за започването на всеправославно обсъждане и свикване на всеправославен събор за разрешаването на църковния въпрос в Украйна" бе направено още на 9 октомври от Ловчанския митрополит Гавриил, Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и Видинския митрополит Даниил.

В действителност на 15 октомври не е признавана автокефална Украинска православна църква, а е възстановено статуквото на територията на Украйна, съществувало до края на XVII век, и е започнат процес за каноничното ситуиране на самостоятелна от Москва украинска църква под върховенството на Константинополската патриаршия.

Пред изданието meduza.io специалистът по канонично право монах Диодор обяснява, че решението е да се отмени действието на два текста от 1686 г., които Московската патриаршия изтъква като даващи ѝ пълен контрол над Киевската митрополия. В действителност в тези документи няма подобно нещо и в тях митрополията е временно предадена под юрисдикцията на Москва, но никога не е преставала да бъде част от Константинополската църква.

В единия текст от 1686 г. се казва, че Киевският митрополит, "ако се наложи" (под това се има предвид извънредно обстоятелство като война или големи безредици, отдалеченост или недостъпност на територията поради войни между две държави) да се хиротонисва (ръкополага) от ръцете на Московския патриарх, при условие че това не може да направи патриарх в Константинопол. Във втория се определя, че въпреки това обстоятелство украинският митрополит винаги трябва да споменава на първо място Константинополския патриарх по време на литургия. Това означава непрекъснато засвидетелстване на каноничната зависимост от него и юрисдикцията на Константинополската патриаршия.

Трети ключов елемент е, че митрополитът на Киев трябва да се избира от църквата и народа в Украйна - нещо, което Москва е спряла да признава почти веднага.

Що се отнася до призивите от Москва Вселенският патриарх да се съобрази с позициите на другите църкви, монах Диодор пояснява, че това е така, когато има спор между църкви, и той трябва да има съборно решение (т.е. то да е одобрено от поне четирима от т.нар. древни патриарси), но в случая става дума за акт на Светия синод на Константинополската патриаршия, засягащ негова канонична територия, съществуваща от края на Х век насам.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.