• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Симфоничният оркестър на БНР открива празничния сезон с любими руски валсове

 Симфоничният оркестър на БНР открива празничния сезон с любими руски валсове

/КРОСС/ Симфоничният оркестър на Българското национално радио влиза в празничния сезон с концерт с любими руски валсове на 7 декември от 19:30 часа в зала „България". Под диригентството на Марк Кадин ще прозвучат най-красивите валсове от руско и съветско време - някои от тях неизвестни, а други много популярни, но всичките завладяващи и запомнящи се.

„Този танц, в който, както е добре известно, лицата от двата пола се въртят и се приближават, изисква правилна грижа, да не танцуват толкова близо един до друг, че да обидят благоприличието." Това предупреждава ръководство по танц от 1825 г., защото валсът в Русия първоначално е смятан за неморален. Руската аристокрация в средата на XIX век обаче била истински завладяна от разкоша на баловете, примите, кринолините... и валса. Затова всяко година от 1856 до 1865 в Санкт Петербург гастролирал „кралят на валса" Йохан Щраус-син, за да представя шедьоврите си в залите на императорския дворец и в увеселителните павилиони. Валсът скоро станал любим жанр на руските композитори от епохата и достигнал своя връх с блестящите образци в творчеството на Пьотр Илич Чайковски - от инструменталните му пиеси до симфониите, оперите и балетите.

Симфоничният оркестър на БНР под дирегнтството на Марк Кадин ще изпълни на 7 декември Валс-фантазия от Глинка, валсове от балетите „Лебедово езеро", „Лешникотрошачката" и „Спящата красавица" от Чайковски, Концертен валс № 1 от Глазунов, Пушкински валс №2 от Прокофиев, валс от Шостакович от филма „Първият ешелон", валс от Свиридов из Музикални илюстрации към повестта на Пушкин „Виелица", валс из балета „Анюта" от Гаврилин, Концертен валс от Дунаевски и валс от Хачатурян към драмата на Лермонтов „Маскарад".

Билетите за концерта отдавна са продадени, но любителите на валса ще могат да гледат концерта директно по интернет радио Бинар, а програма „Христо Ботев" на БНР ще излъчи пълен запис на 28 декември от 19:20 часа.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Росица Тричкова

Много вълнуващ концерт - наслада за душата! Размазващо!!!

08.12.2018 13:04:02

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.