• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Милен Русков е носителят на Националната Вазова награда за литература

Милен Русков е носителят на Националната Вазова награда за литература

/КРОСС/ Милен Русков е носителят на Националната Вазова награда за литература за 2019 година. Детският вариант на наградата е присъдена на младата авторка Изабел, заради визията за поведение на младите хора и връщането им към писаната реч. Това съобщиха от община Сопот.

Романите "Възвишение" и "Чамкория" развълнуваха българските читатели и събудиха спомена, разказите и историческата памет за времена и събития, които не бива да бъдат забравяни, твърдят от комисията, присъдила единодушно наградата на техния автор. Милен Русков е роден през 1966 г. в Бургас, завършва СУ "Св.Климент Охридски" със специалност "Българска филология", след това става докторант по лингвистика в БАН. До момента е публикувал четири романа, всеки от които е носител на различни литературни награди.

Детската Вазова награда отива при Изабел, която е номинирана от децата в Сопот. Словото живее в нови форми, поднася се аудио-визуално, слушаме през слушалките, гледаме го през
екраните на мобилни устройства и въпреки това едно младо и красиво момиче успя да върне децата към писаната реч, към страниците на книгите, смята журито. Нейният канал в YouTube има над 200 000 последователи, а дебютната й книга "Щастливей" се превърна в абсолютен best-seller сред тийнейджърите.

Връчването на Националната Вазова награда за литература ще бъде кулминацията на Вазовите тържества и ще се състои на 9 юли 2019 г. в Сопот, когато ще се отбележат 169 години от рождението на Патриарха на българската литература.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.