• 23 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Политическите реакции в Европа след провала на Тереза Мей

Политическите реакции в Европа след провала на Тереза Мей

/КРОСС/ Ирландското правителство заяви, че ще ускори подготовката за "Брекзит" без сделка, след като британските депутати гласуваха да отхвърлят споразумението на Тереза Мей с ЕС, предава БНР. "За съжаление, резултатът увеличава риска от хаотичен "Брекзит". Следователно, правителството ще продължи ускоряването на подготовката за подобен резултат", се казва в изявлението от Дъблин."Днес е горчив ден за Европа", написа в Туитър германският вицеканцлер и министър на финансите Олаф Шолц и предупреди за риск от хаотично излизане на Великобритания от ЕС. "Ние сме подготвени, но един хаотичен "Брекзит" представлява най-лошият от всички варианти за ЕС, но особено - за Великобритания", допълни германският вицеканцлер.

В коментар за вота, френският президент Еманюел Макрон заяви, че Великобритания ще бъде най-големият губещ, ако напусне Европейския съюз без сделка:

"Ще ви кажа как виждам нещата след вота за Брекзит. Първа опция: британците няма да сключат сделка и ще кажат, че не могат да стигнат до споразумение. Това плаши всички. Първите губещи от този развой ще са самите британци. Втора опция: британското правителство да ни каже, че ще опита отново да подобри това, което иска да извлече от европейците и да гласува отново. Може да се подобрят една или две точки, но не вярвам особено в това, тъй като ние направихме максимално възможното за постигането на споразумение. Няма да се откажем да защитаваме интересите на европейците, за да решим вътрешнополитическите проблеми на британците."

Холандският премиер Марк Рюте изрази разочарование от резултатите от гласуването в британския парламент.

"Холандия и ЕС продължават да остават ангажирани със споразумението, но в същото време се подготвят за развитието на събитията във всички сценарии. Неуспехът не означава, че сме в положение, в което да не се е постигне споразумение. Обединеното кралство обаче трябва да предприеме следващата стъпка", написа Марк Рюте.

Испанският премиер Педро Санчес подчерта, че излизането на Великобритания ще е зле и за двете страни. "Хаотичният изход ще бъде негативен за ЕС и катастрофичен за Обединеното кралство", заяви Санчес.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.