• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Нона Йотова: Да се създаде театрален състав в училищата - това ще накара децата да четат

Нона Йотова: Да се създаде театрален състав в училищата - това ще накара децата да четат

/КРОСС/ "Културата винаги е вървяла някъде отзад, на опашката, след всички социални проблеми. Но в крайна сметка културата за мен е най-важното нещо, защото ако се иска един народ да бъде унищожен, винаги се започва от културата, от образованието. Затова тези неща, с които се опитваме да се преборим са много важни - младите хора не четат". Това заяви народният представител от ПГ "БСП за България" Нона Йотова.
"Моето предложение е свързано и с училище, и с работата на артистите - да се създаде театрален състав в училищата. Защото за да участваш в една пиеса, трябва да се чете, да се научиш да се изразяваш и да употребяваш както трябва езика, няма как да не се докоснеш до литература. От друга страна, Театралната академия завършват артисти, които не винаги могат да си намерят работа.

И дори да имат работа в престижен театър, те ако не са достатъчно известни да са продаваеми, да си докарват допълнителен доход, заплатите на артистите са изключително ниски - около 500 лв. Абсолютно невъзможно е за един млад човек, особено ако е семеен, да се издържа", каза депутатът от левицата. Тя предлага училищата да наемат по един актьор, дори и на непълна работна заплата, който да се занимава с децата в това направление.
Според Нона Йотова случаят с новата версия на "Под игото" е едно пренаписване, което е недопустимо. "Кой ще пренапише Виктор Юго или Шели, Байрон?! Ако някой нещо не разбира, има бележки под линия. Не може така да подценяваме интелигентността на българсия народ", добави тя.
Нона Йотова каза още, че БСП не се е отказала от културния чек. Тя сподели още, че заедно с Антон Кутев и Крум Зарков ще направят законодателно предложение в бюджета да има пари, предвидени за телевизиите и радиата, които пускат повече българска музика.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.