• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 6°C

Какво трябва да знаем за вирусната епидемия в Китай?

Какво трябва да знаем за вирусната епидемия в Китай?
Акции и петрол се сриват, расте търсенето на активи убежища

/КРОСС/ Целият свят е разтревожен заради мистериозно появилия се вирус в централен Китай, като тежестта на протичане на заболяването може да варира от обикновена настинка до тежък остър респираторен синдром.

Тъй като някои от пациентите са работили или са пазарували на пазар за морски дарове, за които се съобщава, че са се продавали и живи животни, има опасения, че патогенът може да е дошъл от диви животни. Това връща спомена за вируса САРС, който уби 800 души преди около 17 години.

Кой се разболява?

Заболяването се появи за първи път в град Ухан, град с 11 млн. души население, в началото на декември и започна да се разпространява и в други части на страната.

Към 27 януари има потвърдени 2744 случая в континентален Китай, като най-малко 80 души за починали. Има потвърдени случаи и в Европа и САЩ. Първоначално се смяташе, че вирусът не се предава лесно между хората, но на 20 януари Световната здравна организация потвърди, че предават може да става от човек на човек, а не само от животно на човек.

Китайските медии съобщават, че здравни работници са били заразени. Високопоставен китайски здравен служител заяви, че заразата може да бъде осъществена преди преносителят да покаже симптоми, което означава, че разпространението ще бъде много по-трудно за ограничаване.

Защо новият вирус носи толкова голяма тревога?

Винаги има притеснения, когато се появи нов патоген, тъй като хората обикновено нямат имунитет към него, а и липсва точно определено лечение или ваксина. Новите коронавируси представляват голяма загриженост, тъй като е известно, че могат бързо да заразят хиляди хора.

Колко сериозна заплаха представлява вируса?

Към края на януари вирусът изглежда по-малко опасен и по-малко смъртоносен от САРС. Доклад, изготвен от Международното списание за инфекциозни болести, установи, че той е на 70% подобен в генетичния си състав на вируса на САРС, но „изглежда клинично по-мек“ по отношение на тежестта, смъртността и преносимостта.

Сред първите смъртни случаи, причинени от вируса, някои от хората вече са били сериозно болни.

Само за сравнение, обикновената пневмония, вирусна, бактериална или гъбична инфекция убива около 50 хил. души годишно в САЩ, а грипът убива приблизително от 12 хил. до 51 хил. всяка година в САЩ през последното десетилетие.

Какви са симптомите?

Главно треска, като някои пациенти се оплакват от умора, суха кашлица и затруднено дишане. Въпреки това почти всички регистрирани случаи досега са тези, които изискват хоспитализация. Много е вероятно други хора да са били заразени и да не са имали никакви или само леки симптоми. Много хора са се възстановили и са изписани от болницата.

Американските центрове за контрол на заболяванията изчисляват инкубационния период, времето между инфекцията и появата на симптомите на около 14 дни. Китайските лекари казват, че средно той е около 10 дни.

Какво правят властите?

Китайският президент Си Дзинпин предприе решителни мерки за ограничаване на разпространението му преди празника за Лунната нова година, който тази година се падна на 25 януари и за който обикновено пътуват много хора. Властите в Ухан спряха обществения транспорт, както и изходящите полети и влаковете, а близките общини ограничиха използването на транспорт и обществени обекти. Властите изпратиха медицински служители от военните в Ухан, за да помогнат в болниците.

Пациентите са изолирани, за да се предотврати всяко разпространение. Здравните служители също така търсят, преглеждат и наблюдават хората, които са имали контакт с пациентите, и търсят текущи и минали случаи, които може би са били лекувани в медицински заведения в целия град. Извън Китай летищата започнаха да изследват някои пътници за симптоми, включително в САЩ.

Как се отразява вируса на пазарите?

Задълбочаването на опасенията за въздействието на смъртоносния коронавирус води до поевтиняване на акциите, суровия петрол и юана.

Много азиатски борси са затворени в момента, но на борсата в Япония беше регистриран спад, а йената поскъпна.

Петролът удари най-ниските си нива от октомври насам. Малко след 11 часа българско време американският суров петрол WTI губи близо 3% от стойността си до 52,61 долара за барел. Сортът Брент поевтинява с 2.82 долара за барел, падайки под границата от 60 долара за барел за първи път от 1 ноември.

Борсите в Европа също отвориха сесията в понеделник със сериозни спадове. Германският DAX, френският CAC 40 и лондонският FTSE 100 изтриват съответно 1.46%, 1.55% и 1.64% от стойността си.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.