• 18 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Израелски учени предлагат нов метод за добив на вода от атмосферата

Израелски учени предлагат нов метод за добив на вода от атмосферата

/КРОСС/ Когато кажем „резервоар за питейна вода" повечето хора не мислим веднага за атмосферата. И все пак тя съдържа 13 000 кубични километра вода, което съответства на количеството сладка вода на земята, без глетчерите и тази от полюсите.

Сега израелски учени предлагат нова възможност да се добива питейна вода от атмосферата. В списанието Инвайрънментъл Сайънс енд Технолоджи разказват за своя метод да се добива кондензирана вода само от водна пара, вместо както до сега от влажен въздух, което отнема много енергия за охлаждане. Първите изчисления показват, че за този метод е необходима 65% по-малко енергия.

„Влажността на въздуха е важен източник на питейна вода, достъпен навсякъде на планетата" - обяснява Дейвид Бродей от израелски институт за технологии Технион в Хаифа. - Добиването на питейна вода от амтосферата е интересна възможност, особено за сухи райони далеч от морета".

За да поддържат необходимостта от енергия максимално ниска, Бродей и неговият екип искат предварително да източат водните пари от въздуха чрез средство за изсушаване. Изчисленията показват, че методът може да е успешен: на един литър питейна вода ще е необходимо само една трета киловатчас ток за охлаждане.

При изчисленията учените приемат за минимум 30% влажност на въздуха. Техният метод за добив на питейна вода предвижда той да бъде издухан в концентриран литиевохлориден разтвор, който поема водата. Когато той бъде стоплен на слънчева светлина, освобождава част от абсорбираната вода като чиста водна пара. Тогава системата за охлаждане трябва само да охлади парата. Така в сравнение с метода за директно охлаждане на влажен въздух, може да се намали потреблението на енергия с две трети.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.