• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Продължава изпълнението на проект „Подпомагане регионалното инвестиционно планиране в отрасъл ВиК“

Продължава изпълнението на проект „Подпомагане регионалното инвестиционно планиране в отрасъл  ВиК“
Общата стойност на инвестициите във ВиК отрасъла се очаква да възлезе на над 1,5 млрд. лева

/КРОСС/ Министерството на регионалното развитие и благоустройството продължава изпълнението на проект „Подпомагане регионалното инвестиционно планиране в отрасъл ВиК". Той се финансира по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове. Проектът, който е на стойност над 59,1 млн. лева, трябва да приключи в рамките на 46 месеца.
Извършени са прединвестиционни проучвания и анализи на водоснабдителните и канализационните системи в 14 области: Бургас, Сливен и Шумен, Пловдив, Кърджали и Ямбол, Варна, Добрич, Силистра и Русе, Стара Загора, Видин, Враца и Перник. Чрез регионалните прединвестиционни проучвания вече е ясна пълната картина на състоянието на ВиК съоръженията, водопотреблението и тенденциите за развитие. Резултатите от тях сочат, че е необходимо изграждане и реконструкция на 800 км водопроводи, на 484 км канализация. Ще бъдат построени 2 нови пречиствателни станции за отпадъчни води в област Бургас. Едната ще обслужва курортите „Св. Влас" и „Елените", а другата ще е в Карнобат. Ще бъде изградена и една пречиствателна станция за питейни води в Шумен. 15 пречиствателни станции за отпадъчни води, една за питейни води и още 146 помпени станции, както и колектори и вътрешна ВиК мрежа, ще бъдат реконструирани.
На база вече изготвените регионални прединвестиционни проучвания за 14-те области с по един ВиК оператор се предвижда да бъдат изпълнени 92 обекта за водоснабдяване и 59 за канализация. Общата стойност на тези инвестиции се очаква да надхвърли 1,5 млрд. лева. С най-висока стойност е инвестицията за ВиК Бургас - над 385 млн. лв., където се намират 14 населени места с над 10 хил. екв. жители.
По проекта са извършени и екологични оценки, както и оценка на въздействието върху околната среда в 80 общини и 564 кметства.
Направени са съществени стъпки от страна на МРРБ за период от близо 2 години, които значително подобряват инвестиционното планиране и управление на отрасъл ВиК. Те имат за цел да осигуряват по-добри услуги за местните общности, по-добър жизнен стандарт и по-чиста околна среда.
Реализацията на проекта ще допринесе за постигане на устойчивост на ВиК отрасъла от финансова, технологична и екологична гледна точка.

 

----------------------------------------------------------------- www.eufunds.bg -----------------------------------------------------------------
Проект: „Подпомагане регионалното инвестиционно планиране на отрасъл ВиК",финансиран от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020",съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.