• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 4°C

80-годишнината от началото на Втората световна война беше отбелязана с изложба „Плакати на войната и победата“

80-годишнината от началото на Втората световна война беше отбелязана с изложба „Плакати на войната и победата“

/КРОСС/ На церемонията по откриването на експозицията „Плакати на войната и победата" в Руския културно-информационен център присъстваха ученици от 10 и 11 клас на училището към Посолството на Руси, настоятелят на Руската православна църква в София отец Васиян, председателят на фонд „Устойчиво развитие на България" Станка Шопова, ръководителят на Съюза на ветераните Игор Завялов, директорът на Московския дом в София Борис Громов и изпълняващият длъжността ръководител на представителството на "Россотрудничество" в България Олга Широкова.
Изложбата представя копия на най-изразителните агитационни плакати на страните, участващи във Втората световна война - Германия, Италия, Япония, Великобритания, Австралия, САЩ и Съветския съюз.

Те пресъздават хронологията на основните събития, отразяват социалната ситуация в определено състояние, начинът на живот и нуждите на хората от различни страни през онези години. Участниците в събитието успяха да се запознаят с първоначалния период на най-мащабния военен конфликт на ХХ век през призмата на един от най-популярните видове изобразително изкуство, който има огромно по сила емоционално въздействие.

Няколко от таблата в експозицията са посветени на изтъкнатата група съветски графици Кукриникси и техните произведения от предвоенното и военното време. В контекста на тази изложба художниците Кукриникси символизират всички художници от страните от антихитлеристката коалиция, доближили Победата с изкуството си.

След откриването на експозицията беше представен документалният филм „Как започна Втората световна война", след което гостите на събитието взеха участие в дискусията за причините и последствията от най-разрушителното кръвопролитие в историята на войната. На въпросите отговори историкът Искра Баева . професор от Софийския университет. и пенсионираният контраадмирал Петър Станчевски. Те коментираха да се предотврати умишленото изкривяване на действителността, идеологическите клишета и фалшификациите, насочени към изкривяване на фактите за участието на СССР във войната с Третия райх, омаловажавайки приноса на Съветския съюз в Победата над фашизма. Дискусията беше полезна и информативна за всички присъстващи.
Източник: РКИЦ

Превод: Р. Бочукова, Агенция КРОСС

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.