• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Военни се включиха в поредния протест във Войводиново

Военни се включиха в поредния протест във Войводиново

/КРОСС/ Повече от 200 души се събраха на петия поред протест в пловдивското село Войводиново. Снощи там дойдоха и настоящи и бивши военни, за да изразят недоволството и възмущението си от нападението над техен колега военнослужещ на 6-и януари.

Протестиращите със сини военни барети, националните знамена и плакати скандираха: „Българи-юнаци“ и „Искаме справедливост“.

Те настояват да се спазват българските закони от всички граждани и изразяват подкрепата си за семейството на пребития командос Валентин Димов, който пострада тежко при побоя на двама роми на 6-ти януари.

Демонстранти обясниха защо участват в протеста

„За да подкрепим семейството на пострадалия наш колега. Някакво разделение се получава между цигани и българи, това, че ние им плащаме сметките, те живеят добре, получават детски и не се интегрира това население и става все по-зле“.

„Искаме да го подкрепим. Затова сме дошли. Един вид да се противопоставим на циганизацията в държавата“.

„На протеста съм заради момчето най-вече и заради цялата история в България. Момчето го познавам от много години. Аз съм от Войводиново и съм от бригадата. Той е толкова съвестно и добро момче. Просто това трябва да спре навсякъде из цяла България, не само тука“.

Протестиращите подчертават, че техният протест няма политически мотиви.

Военнослужещите бяха призовани в социалните мрежи от бившия командир на Карловската бригада Димитър Шивиков, който също бе на протеста.

По-рано днес продължи събарянето на незаконни къщи в селото. Вече са премахнати нови пет опасни за хората постройки в ромската махала.

През деня вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов заяви днес, че не очаква сблъсъци на протеста.

„Мисля, че полицията ще си свърши работата. Както първата вечер, когато беше най-силно напрежението и емоциите бяха най-силни - полицията не позволи да има саморазправа, така и тази вечер ще си свърши работата. Знам, че там се подготвят да отидат и представители на една организация на бивши военни. Разговарял съм с тяхното ръководство. Уверението е, че те отидат да изразят съпричастност с бития свой колега, а не да вършат незаконни действия и аз им вярвам, защото все пак това са бивши генерали и офицери от Българската армия“, каза той.

По думите на Каракачанов ситуацията във Войводиново е спокойна, населението е доволно.

„Две трети от гетото е премахнато. Оттук нататък е въпрос на процедура по-трайните постройки да бъдат също премахнати, тъй като те са също незаконно построени“, посочи той.

Каракачанов  заяви, че не се притеснява от упреците, че изявленията му са дискриминационни и призова кметовете да изготвят стройна програма за събаряне на незаконните постройки в техните общини.

„Много просто. Това, което прави всеки нормален гражданин в Република България, който работи, изкарва си прехраната, отива, наема си квартира. В България има хиляди села, в които почти няма хора, а има празни къщи. Отиваш, наемаш или купуваш дом, ремонтираш си го, спазваш законите, не биеш съгражданите си, плащаш си тока и водата, плащаш данъци, усмихваш се на полицая, не пипаш военния и уважаваш съгражданите си. Това е начинът за интеграция. Друг начин няма“, каза още той.

Напрежението в селото ескалира, след като на Богоявление двама младежи от ромската махала пребиха 33-годишния ефрейтор от специалните сили Валентин Димов.

Районният съд в Пловдив постанови най-тежката мярка "задържане под стража" спрямо двамата братя.

Междувременно след настояване на жителите на селото започна акция за събарянето на незаконните постройки на ромите.  

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Така сме се набутали в тази демокрация, че българите не се чувстват свободни хора, а циганите се чувстват слободни да правят каквото си искат-да бият, да грабят, да убиват безнаказано.

12.01.2019 11:28:46

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.