• 24 Авг 2019 |
 •  USD / BGN 1.7676
 •  GBP / BGN 2.1623
 •  CHF / BGN 1.7955
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 24°C

Река Волга пресъхва заради топлата пролет в Русия

Река Волга пресъхва заради топлата пролет в Русия

/КРОСС/ В района на Казан и Уляновск, бреговете на Волга бяха оголени и стеснени със стотици метри, а нивото на водата в язовира Куйбишев е намаляло с три метра.

Това се случва въпреки факта, че зимата във водосборния басейн на Волга и притоците и беше доста снежна.

В социалните мрежи това, което се случва, се нарича екологична катастрофа, а в местната преса пишат за катастрофално положение с хвърлянето на хайвера на речните риби.

Какво е причинило пресушаването на реката и ситуацията наистина ли е толкова катастрофална?

Потребителите на социалните мрежи от Саратовска, Тверска, Самарска област, Астрахан и Уляновск, се оплакват от критично намаляване на водното ниво. Дискусията за пресъхването на Волга достигна своя връх по време на майските празници.

Татарстан, на територията на който се намира повече от половината от водохранилището в Куйбишев, постигна споразумение с федералния център за увеличаване на нивото на водата в язовира с 2,6 м до средата на юни.

Язовир Куйбишев е разположен в няколко района на Поволжието: Татарстан, Чувашия, Уляновска и Самарска област. Това изкуствено "море" е основният регулатор на потока на Волга и неговия голям приток Кама.

В началото на май пресъхването на Куйбишевското "море" достигна сериозен мащаб.

Съдейки по картините от социалните мрежи, някои от островите са се свързали с брега, а някои притоци в долните течения пресъхват почти до състояние на малки потоци, отбелязва "Уляновска правда". В Заволжската част на Уляновск, плажът се е разширил до 200-300 метра, а бреговете на Волга близо до Казан са се оголили навътре със  стотици метри.

Защо не е помогнала снежната зима? Защото зимата в Русия беше снежна, но мека и никъде не се е наблюдавало замръзване на почвата. В резултат, при топенето на снеговете, твърде голяма част от водата е попила в почвата, вместо да замине като речен отток.

Предишното силно намаляване на водата в реката беше през 2010 година, по време на историческото горещо и сухо лято в Европейска Русия. По оценки на специалисти, след катастрофалното намаляване на рибите тогава, им е трябвало 4-5 години, за да се възстановят в достатъчна степен като количество.

реклама
ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2019 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.