• 16 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8387
  •  GBP / BGN 2.2891
  •  CHF / BGN 2.0138
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Made in China: Ще се появят ли „дизайнерски” бебета

Made in China: Ще се появят ли „дизайнерски” бебета

/КРОСС/ Китайски учен предизвика истинска световна сензация. Той заяви, че е създал първите бебета с редактирани гени. Новината разпали разгорещени дебати, а големият въпрос, който всички си задават, е дали подобна намеса е допустима от етична гледна точка.
Човекът, който разбуни духовете по цял свят, се казва Хе Джанкуей. Той работи в Южния научно-технологичен институт в Шънджън. Ученият е променил ДНК на два човешки ембриона. Целта му е била да направи бебетата, които са сестри-близначки, резистентни към ХИВ, ако някога влязат в контакт с вируса.
„Първо, искам да се извиня. Резултатите изтекоха неочаквано, обществото нямаше възможност да се запознае с всички данни, събрани в хода на моята работа", заяви генетикът, който вече се разследва от властите.
Всички мъже, участвали в противоречивия експеримент, са били заразени с ХИВ, но жените са били здрави. Хе Джанкуей им е предложил да имат дете, което да бъде предпазено от тяхната съдба.
Генното редактиране е направено по време на оплождане ин витро. Модифицирани били 16 от общо 22 ембриона. От тях 11 са използвани за имплантиране на шест жени, преди да бъде постигнато забременяването с близначките.

Повод за гордост или срам за науката

„По отношение на този случай, аз се чувствам горд. Причината е, че бащата, който се казва Марк, беше изгубил надежда, че някога ще има деца. Но когато бебетата се родиха, той ми изпрати съобщение, в което ми каза, че е много щастлив и че ще посвети остатъка от живота си на това да се грижи за своите деца и жена си", коментира Хе Джанкуей.
За някои, работата на Хе Джанкуей е огромен скок напред за науката. Други, обаче, са на съвсем различно мнение. Според редица учени, все още е много рано да се правят опити за постоянни промени в ДНК и подобни експерименти са абсолютно безотговорни.
„Би било безотговорно да продължим с каквато и да е употреба на генно редактиране, докато не бъдат разгледани всички въпроси, свързани със сигурността. Това трябва да е един открит процес и да бъде постигнат широк консенсус в нашето общество. Подобен консенсус, в момента, няма", смята нобелистът Дейвид Балтимор.
Междувременно, китайското правителство нареди медицинският екип, участвал в създаването на генно-модифицираните бебета, да спре работа. Според Пекин, работата на учените е незаконна и неетична и ще бъде проведено задълбочено разследване.

Българската гледна точка

Този скандал е червена светила, всички се разграничават и казват, че трябва да има строг контрол върху генетичните изследвания и особено тези, които се правят върху ембриони. Това коментира в студиото на „Тази сутрин" проф. Иво Кременски от Лабораторията по геномна диагностика.
Той обясни, че редактирането на генома се прави и сега при терапия на някои заболявания, но не и върху ембриони, защото не е ясно какви ще са последиците за поколенията. Според него у нас трябва да има национален регулаторен орган, който да следи генетичните изследвания.
Д-р Стоян Ставру от Института за изследване на обществото и знанието към БАН е на мнение, че учените рано или късно ще се захванат и с четене на човешкия геном, и с редактирането му. Прибързаните експерименти обаче може да компрометират науката.
Според него трябва да има информирано съгласие и ясно осъзнаване на отговорността от обществото: „Какво означава „родителство", което включва в себе си редактиране и програмиране на собствените деца?"

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.