• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Църквата недоволна от проекта за пл. Св. Неделя

Църквата недоволна от проекта за пл. Св. Неделя

/КРОСС/ Проектът за обновяване на пространството около храм "Св. Неделя" в София предизвика недоволството на работещите в църквата. Според тях, макар и спечелил международния конкурс, който Столичната община обяви, той не е осъществим предвид дейността на храма.

"Църквата е общество от вярващи - и духовници, и миряни. Не бива да се делим, че ето, видите ли църквата прави за свое удобство тук да влизат коли. Ние говорим за удобство на целия богомолен народ - това е дом Божий. Естествено, че като проект е добре да бъде пешеходна зона, да се направят някои промени, които са за добро, но при всички случаи трябва да се запази духът на това свято място", категоричен е отец Кирил Попов, свещеник в храма “Св. Неделя”.

Според арх. Ясен Кьосев, член на журито, одобрило проекта, обаче "архитектурните и градоустройствени проекти преминават през различни фази.

"Тази първа конкурсна фаза е предназначена в разработката да се видят най-главните неща, а те тук са три. Едното е, че се развива пешеходната зона, която съществува. Второто е, че има щадящо отношение към археологията, която няма да се разпробива с ниско ниво, тъй като римските останки са 40 см под нас. И третото е, че се създава единна архитектурна композиция в двете половини на площада - източната и западната", обясни архитектът.

"Изискванията за достъп са заложени още в заданието. Тогава сме се срещали с представители на Богословския факултет. При всички случаи е заложено изискването за достъпност", каза Кьосев.

Софийската света митрополия се противопостави на проекта на архитект Фуксас за площад "Св. Неделя", на който се намира и едноименната църква.

"Считам, че проектът предвижда запазване на всички елементи на недвижимата културна ценност храм "Св. Неделя", включително рампата, стълбите, дърветата, независимо дали те са изобразени на всички тримерни картинки", посочи арх. Ясен Кьосев.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Ако има шадравани, те са крайно неподходящи.

22.01.2020 18:03:10

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.