• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 5°C

Отец Василий Сарян: Празникът започва да губи своя дух

Отец Василий Сарян: Празникът започва да губи своя дух

/КРОСС/ „Самото суетене, битовизмът и еуфорията около празника са неминуеми, но съвременното общество измества центъра - въртим се в периферията, но същността на празника започва да губи своя дух. Това е страшното. Дори по-възрастните да знаят донякъде за какво става въпрос, в по-младите, в децата това нещо изчезва, а всъщност трябва да е точно обратното - да възпитаваме децата си в духа на този свят празник". Това каза отец Василий Сарян - предстоятел на храм „Преображение Господне" в Столичния квартал „Лозенец" за БНР:

„Спомнянето на това събитие, приемането в нашите души и сърца да съпреживяваме този празник всяка година, това обновява усещането за доброто, за спасението на душата. Колкото и да е труден този живот и колкото да е мрачно всичко, да си спомняме, че победата над греха, победата над Смъртта е това, което ни донесе родилия се Христос. Това да ни окуражи, да ни даде отново духовна и телесна сила да се борим в този свят със злото, с беззаконието, с всичко, което се опитва да унищожи човека, първо, в името на Бога".

Самият факт, че човек идва на изповед, показва желанието на човека за покаяние, изтъкна духовникът.

„Животът в Христос ти дава да разбереш истината, която ти помага да преодоляваш всичко в този живот, да превъзмогваш всичко, да вярваш, че утрешния ден ще е по-добър от днешния, да живееш с оптимизъм, с воля и да не се предаваш, да не се оставяш светът да те унищожи".

„Ние, бидейки създания на Бога, образ и подобие Божие, не може да нямаме любов в себе си. Друг е въпросът, че човек има свободна воля и, ако реши, може да унищожи тази любов, която има, и да не дава любов на хората. Такива хора нямат любов и към себе си, но вярата, надеждата и любовта са трите стълба на нашето ежедневие като хора, като човеци и не може едното без другото".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.