• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 21°C

Опасно море: Идва мъртвото вълнение!

Опасно море: Идва мъртвото вълнение!

/КРОСС/ Осем души се удавиха през последните дни, заради големите вълни по Черноморието ни. Очаква се водата да се успокои, но това ще е само привидно. Всъщност след ветровото вълнение морето започва да връща водата под повърхността. Идва времето на мъртвото вълнение.

Това е природен феномен като приливите и отливите в океаните. То няма как да бъде избегнато. Обикновено мъртвото вълнение следва след голяма вълна от поне 2-3 бала и няколко дни върви от брега навътре, защото вятърът докарва нещо като прилив дори в Черно море, пише "24 часа".

Обратното успокояване на водата и нормализирането на нивото й изискват обратни течения.

Според учените от Института по океанология във Варна мъртвото вълнение се дължи и на вятъра. Понякога мъртвите вълни са кратки, но друг път те обхващат целия бряг. Мъртвото вълнение се познава освен по вихрите от пясък във водата и по безброя от плуващи навсякъде и във всички посоки водорасли. След силна буря дължината на вълната е голяма и може да стигне до 700 метра.

След силния източен вятър по нашите брегове морето изравя дупки в самия бряг и прави песъчливи островчета край него. Връщането на водата обратно, което става под повърхността, е причината за опасни течения между дупките по брега и тези островчета.

На плажа често виждаме хора на 20-30 метра навътре, на които водата им е до колене. На втория ден обаче при мъртвото вълнение може да попаднем, без да подозираме, на двуметрова яма и да потънем в нея.

"През август са най-много дните със забранителни черни ( сега червени) флагове. Спасителите веднага са наясно с мъртвото вълнение. Тогава имаме най-много работа, защото хората виждат уж спокойно море, а влязат ли вътре, става опасно" казва прочулия се със строгостта си спасител от Варна Азер Азата. Той стана известен след като забрани на деца да ходят до шамандурата, а баща им се ядоса и го удари.

Според директора на БЧК във Варна Милена Сиракова това лято има бум на неразрешените влизания в морето. "Два пъти ставам свидетел - на плажа в "Аспарухово" и на Камчия, как хора бягат от охраняваната от спасители зона, за да влязат в морето.  Наблюдавам как хора отиват в необезопасената зона и пускат децата си сред вълните с опасните гумени дюшеци и играчки. Отговорността на нашите спасители е само в охраняемата зона, макар че ходят да помагат и извън нея, ако има нужда.

Щом един плаж е обозначен като неохраняем, няма кой да помогне на човека, който на своя глава е влязъл в морето", заяви още Сиракова.

Трябва да се прави разлика между ветрова вълна и мъртво вълнение. При ветровата вълна се вижда всичко. При мъртвото вълнение може нищо да не се забележи. След ветрова вълна, както бе в последните дни, трябва време да се успокои водата. Да се внимава за водни течения, които не се виждат. Понякога те идват от брега навътре в морето като река. Ако човек е попаднал в такова течение, не трябва да се бори с него и да плува към брега. По-добре е да се опита да плува успоредно с брега и да излезе косо от течението. Трябва да се внимава и за дънни ями.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.