• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Икономист: 2 млрд. лв. за новите изтребители Ф-16 са "загубени пари"

Икономист: 2 млрд. лв. за новите изтребители Ф-16 са "загубени пари"

/КРОСС/ Икономистът Христина Вучева определи като "икономическа неграмотност" заявеното от правителството, че за държавата няма да има проблеми с увеличения дефицит при покупката на осемте изтребителя Ф-16.

2 млрд. лева, гласувани за сделката със САЩ за новите изтребители Ф-16, са "загубени пари", смята проф. Вучева, цитирана от news.bg.

"Когато искате да имате икономически растеж, е добре да имате повече разходи, дори с цената на дефицита. Това е положително, не е толкова страшно, но е важно за какво се прави дефицит", каза Вучева пред БНР.

Според нея в политически смисъл управляващите може би си знаят защо го казват. Да се направят разходи в социалната сфера, би било икономически много по-полезно, защото това ще доведе до растеж, смята тя.

"Всякакви бюджетни разходи вътре в страната ще фиксират растеж. Когато обаче се прави разход за нещо навън, това вече има друг смисъл. Особено когато се купуват неща за въоръжението. Обикновено това носи след себе си нови разходи", коментира финансистът.

Според проф. Вучева у нас има подчертано невежество по отношение на ролята и на значението на т.нар. "общи потребности" за държавата.

"Пълна безпътица". Това бяха думите на проф. Христина Вучева за икономическата стратегия на правителството. "Това е липса на всякаква координация. От време на време се появяват идеи, които аз приветствам и заради които си мисля, че е настъпил някакъв прелом", допълни тя.

Междувременно стана ясно, че се планира нов държавен дълг от нови 200 млн. лв. за покупката на изтребителите

Дългът може да бъде поет под формата на държавни ценни книжа.

На аукциона ще бъдат предложени 20-годишни облигации. Това е второто предлагане на дългови книжа през годината, като при първото беше поет дълг от над 300 млн. лева. Очаква се парите от новите заеми да се насочи за купуването на изтребителите F-16.

Припомняме, на 16 януари 2019 г. депутатите гласуваха мандат на правителството да преговаря със САЩ за договаряне за изтребители Ф-16.

На 24 април 2019 г. бе открит завода, където биха били построени военните самолети за България.

След като българска делегация замина за САЩ министър Каракачанов обясни, че България може да каже "не" на сделката. По-късно той заяви, че 1.8 млрд. лв. е само рамката на споразумението.

След това от военното министерство съобщиха, че Американският конгрес е одобрил сделката.

На 17 юни от посолството на САЩ в България съобщиха, че са внесли предложението за осем изтребителя Ф-16 в Министерството на отбраната.

По-късно президентът Румен Радев поиска правителството да даде гаранции за бойните възможности на офертата за този тип изтребител.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Валка

Стига се е изказвала тая бабушкера за щяло и нещяло.

22.07.2019 17:57:48

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.