• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Асланов: Единствената реформирана система е корупцията

Асланов: Единствената реформирана система е корупцията

/КРОСС/ България е с най-високи косвени данъци в Европейския съюз. Единствената реформирана система е корупцията - тя работи по ясни правила. Гражданите ги разбират дори на битово ниво. Това заяви социологът Юрий Асланов в студиото на БНТ в коментар за Бюджет 2018 преди обсъждането му в пленарна зала.

„Годината, когато икономиката расте, в Бюджета отново залагаме дефицит и увеличаване на данъците с 450 млн. лева", каза икономистът Петър Ганев от Института за пазарна икономика.

Думите му веднага бяха оспорени от проф. Христина Вучева, но Петър Ганев продължи да изрежда отделните пера в бюджета и защити тезата си, че се планира увеличение на данъците и рекорден ръст, а в бюджета се залага дефицит.

„Когато си в растеж, трябва да спестяваш", допълни Ганев.

Според проф. Вучева, увеличението на акцизите е свързано с поет ангажимент още от влизането ни в ЕС през 2007 г. Относно заложеното число инвестиции, тя разкритикува, че никой, дори от депутатите, не пита какво се крие зад това число, което може да стане източник на корупция.

"Никой от депутатите не пита какво се крие зад това число - едва ли има 1 млрд. лева инвестиции, които могат да бъдат описани подробно. Останалото е резерв. Това е източник на корупция", смята тя.

„Нямаме състоятелен подход за планиране, за свързани програми, които да показват смисъла на тези 2,5 млрд. за инвестиционни разходи", допълни проф. Вучева.

„Истината е, че инвестиционните разходи са буфер", допълни Петър Ганев от ИПИ.

„В капиталовата част се правят някои действия, които са неясни", стана ясно от думите му.
Според него монополът на Здравната каса създава условия парите, насочени за там, да бъдат усвоени за други дейности.

Според Асланов, да наливаш пари в здравеопазването сега е безсмислено - те ще бъдат откраднати.

„Какъв е смисълът да направим бюджетен разход", запита риторично той.

Проф. Христина Вучева обясни, че най-високият дял се дава за т.нар. икономически услуги, които са извор на корупция. Тези въпроси няма да бъдат дискутирани, за да променят погледа на управляващите към ефективността на сферите, за които определят пари, допълни проф. Вучева.

Въпреки това тя определи Бюджет 2018 като крачка напред.

„Добро решение е, когато се дават повече пари чрез бюджета в ситуацията, която се намира страната ни. Не е добре, че отново се дават пари за структури, институции без да има поглед върху ефективността и върху решаване на политики, каза тя и даде пример, че образованието е на четвърто място".

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.