- 24 Апр 2024 |
- USD / BGN 1.8303
- GBP / BGN 2.2757
- CHF / BGN 2.0011
- Радиация: София 0.11 (µSv/h)
- Времето: София 11°C
Ядките - вкусната грижа за сърцето
07 Септември 2019 | 12:10
/КРОСС/ Неосолените ядки намаляват риска от сърдечно съдови болести. Това заявиха учени от Исфаханския кардиологичен институт в Иран на конгреса на Европейското дружество по кардиология в Париж, пише Лента.
Според специалистите, ако човек похапва лешници, бадеми или орехи, два пъти седмично намалява със 17 процента риска от смърт вследствие на сърдечносъдови болести в сравнение с похапването на ядки веднъж на две седмици.
Учените отделно изтъкват ползата от консумацията на сурови и неосолени ядки. До тези заключения специалистите стигнали, след като 12 години следили хранителните навици на 5432-ма души над 35-годишна възраст. Били взети предвид възрастта, полът, образователният ценз, тютюнопушенето и физическата активност на участниците в изследването.
Авторите му отбелязват, че в съответствие с препоръките на Европейското дружество по кардиология ежедневната консумация на около 30 грама ядки свидетелства за здравословен хранителен режим.