• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Стоил Яков, ДСБ: В този формат Реформаторският блок няма бъдеще

Стоил Яков, ДСБ: В този формат Реформаторският блок няма бъдеще

/КРОСС/ ДСБ не е Радан Кънев, ДБГ не е Меглена Кунева и СДС не е Лукарски. Партиите не са еднозначни на техните лидери, казва шефът на предизборния щаб на ДСБ Стоил Яков.
В този формат Реформаторският блок няма бъдеще, смята той. 

Яков не е изненадан от решението на президента Росен Плевнелиев да не се кандидатира за втори мандат.

"Ние знаехме, че много трудно ще бъде на десните партии да го убедим да бъде отново кандидат. Знаете, че през целия му мандат беше много тежко обругаван и обвиняван в какви ли не неща заради проевропейската му ориентация и заради политиката, която той водеше. Затова ние от ДСБ направихме едно предложение към всички десни проевропейски, проатлантически партии да се съберем и да се опитаме да го убедим да се кандидатира отново", коментира той пред в. "Сега".

Яков не смята, че е било по-логично първо да разговарят с него, вместо да го поставят пред свършен факт. Според него първо е трябвало да се намери широката политическа подкрепа, която да убеди Росен Плевнелиев да се кандидатира. 

Радан Кънев още в края на м.г. много ясно заяви, че е възможно и той самият да бъде кандидат. Но предвид тежката политическа криза, в която е изпаднала страната, и геополитическата обстановка, в която се намираме, ние сме наясно, че кандидат-президентът трябва да е консенсусна фигура, а не партиен лидер, който се бори да укрепи партията си. В тази връзка убедено считахме, че Плевнелиев е подходящ кандидат, коментира още Стоил Яков.

Той отрече да има разрив между ГЕРБ и ДСБ.

Имаме различен прочит на политическата ситуация, обясни демократът.

Яков отхвърли и тезата, че въпреки че ДСБ е в опозиция, тя все още има представтели във властта. 

По никакъв начин не сме във властта, категоричен е той и обясни, че решението на Петър Москов да остане министър в кабинета "Борисов" е негово лично решение.

ДСБ избра друго - да излезе от властта. Нашата партия е по-различна от другите формации. Ние не изключваме нашите членове. Москов подаде оставка като зам.-председател на партията, остана редови член, допълни той. 

Що се отнася до областния управител на Видин, и зам.-областния на Габрово Яков обясни, че те се разграничават от политическото решение на ДСБ.

Въпреки това, че са в опозиция от ДСБ смятат, че шанс да се сработите с останалите членове на Реформаторския блок все още съществува. 

При положение, че нашите колеги от ДБГ и СДС изберат принципната позиция. Ако те избират да са във властта само заради властта, а не заради принципи и просперитета на обществото и държавата, няма как да се разберем и да работим заедно, уточни Яков.

Докато бяхме във властта, ние направихме тежки компромиси, за да се случи нещо добро. Но на 9 декември стана ясно, че оставането във властта няма никакъв смисъл без провеждането на съдебната реформа, под която се бяха подписали 180 депутати и после се отрекоха. Ние няма какво повече да правим в управлението, каза още шефът на предизборния щаб на ДСБ Стоил Яков.

Той е на мнение, че в този формат РБ няма бъдеще.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Никога не е имало РБ. За какво бъдеще става дума. А на Плевнелиев има кой да му казва какво да говори за своета кандидат-президентство. Този, който му казва, не е тукашен.

26.05.2016 23:10:04

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.