• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Комисията по образование отхвърли предложението на БСП за запазване и модернизиране на помощните училища

Комисията по образование отхвърли предложението на БСП за запазване и модернизиране на помощните училища

/КРОСС/ За скандал в парламентарната комисия по образование съобщава БНР. БСП излезе с позиция, според която с приетите на второ четене текстове от проектозакона за предучилищното и училищното образование помощните училища у нас ще престанат да съществуват. По време на заседанието е било отхвърлено предложението на депутатите от левицата тези училища да се запазят и модернизират.

ПГ на „БСП лява България" подкрепи предложението на Асоциацията на помощните училища, но текстът бе отхвърлен. Така реално помощните училища ще престанат да съществуват. Основната промяна, която бе предложена, бе свързана със запазването на възможността за децата със специални образователни потребности, които не могат да се интегрират в общообразователното училище, да учат при необходимите специални условия чрез запазване и модернизиране на досегашните помощни училища. Според депутатите от левицата модернизирането на тези училища може да даде истинска възможност за децата със специални образователни потребности да се развиват според възможностите си при по-специални грижи. Социалистите са категорични, че родителите и децата трябва да имат възможност за избор, съобщава пресцентърът на БСП.

От ГЕРБ определят твърденията на БСП като манипулация и опит за създаване на напрежение сред гилдията. „Целта на законопроекта и на всички мерки, които сме си поставили и заложили е всяко дете и ученик да получат в детската градина и училището всяка подкрепа и грижа, от които имат нужда", казва за „Хоризонт" Галя Захариева, депутат от ГЕРБ и член на образователната комисия.

„Там ще работят екип от специалисти, психолози, които заедно с педагогическия колектив на училището или детската градина, с родителите ще гарантират необходимата подкрепа. На следващо ниво в различните центрове, които предлагаме да съществуват, наречи Центрове за подкрепа за личностно развитие ще се осигурява допълнителната подкрепа, от която децата имат нужда в зависимост от своята различност и специалност. Обучението, подкрепата и грижата за децата и учениците с тежка и дълбока умствена изостаналост или с множество увреждания ще се осигурява в Центровете за специална образователна подкрепа, като всички предложения,м които сме внесли между първо и второ четене за преобразуването на помощните училища в тези специални центрове за образователна подкрепа са съгласувани и със Сдружението на специалните педагози", посочва Захариева.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.