• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Димитър Димитров: От нас зависи дали споделянето на линкове ще стане отчасти платено

Димитър Димитров: От нас зависи дали споделянето на линкове ще стане отчасти платено

/КРОСС/ Димитър Димитров, политолог, „Посланик на свободното разпространение на знание" и директор по европейски политики в Уикимедия в Европейския съюз в интервю за ИА КРОСС - за опитите за създаване на единен цифров пазар и проблема "данък върху линка"


- В какво се изразява работата Ви в Уикимедия като „посланик на свободното знание"?
- В Уикимедия вярваме, че новите технологии могат да дадат на всекиго достъп до цялото човешко познание. В момента обаче технологиите позволяват достъп до, например учебни и научни материали, който обаче е забранен от законодателството. Имаме възможност да демократизираме информацията като общество, но възпираме, защото ни е страх да не загубим контрол. Досега закони са се писали без да бъдат консултирани интернет потребителите. Моята основна задача е да дам глас в Брюксел именно на онлайн потребителите.

- На какво Ви научи опитът Ви в дигиталната сфера и какво според Вас е най-голямото предизвикателство в индустрията?
- Всяко пренареждане на пазара създава губещи и печеливши. Що се отнася до цифровата сфера, най-големите печеливши на този етап са американски компании. Това води до страхове в ЕС, които от своя страна водят до опити за забавяне или дори спиране на развитието на цифровите бизнес модели. И точно това води до още по-голямо изоставане на Европа от Азия и САЩ. Порочен кръг, от който трябва да излезем!

- Как стои въпросът с авторското право в цифровия единен пазар в Европа?
- Точно тази реформа нагледно показва порочния кръг, за който споменах. Има проблем, че малките европейски фирми и организации не могат да преговарят за по-добри условия с доминантните платформи за споделяне на съдържание - Google, YouTube и Facebook. Но вместо да търсим решение на проблемът с монополното положение на тези платформи, сериозно обсъждаме въвеждането на „данък върху линка" и „задължително филтриране на съдържание". Мерки, които не могат да балансират интернет пространството, а напротив, ще го централизират още повече.

- Каква е ролята на България и предстоящото европредседателство относно ресор „Дигитализация"?
- Вчера в Брюксел Естонското Председателство не успя да намери мнозинство в Съвета за последните си компромисни предложения. Това означава, че Българското председателство на Съвета на ЕС ще трябва да изработи и предложи текста на новия закон. От нас ще зависи дали споделянето на линкове ще стане отчасти платено и дали проекти като Уикипедия ще бъдат задължени да цензурират съдържание. От нас зависи развитието на интернет и ИТ индустрията в Европа през следващото десетилетие.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.