• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Боян Чуков: Позицията на Борисов за конфликта Русия-Украйна е в унисон с националния интерес

Боян Чуков: Позицията на Борисов за конфликта Русия-Украйна е в унисон с националния интерес

/КРОСС/ Експертът по национална сигурност Боян Чуков разкрива какви са причините за конфликта между Русия и Украйна и какви са опасностите от него за България и света. Защо сблъсъците между двете държави не секват? Какво подклажда лошите отношения между тях? Каква позиция трябва да заемат българските власти.

- Г-н Чуков, натрупа се доста напрежение в различни части на света по повод един военен конфликт, който тлееше - конфликтът Русия-Украйна. Очакван ли беше този конфликт, или някакви странични фактори го провокираха, и то толкова рязко, че се заговори за война?

- Ще говорим за инцидента, който стана в Керченския проток, обаче да се върна назад във времето, за да ви покажа, че това беше логичен завършек на поредица от други актове, които го подготвяха. Преди два месеца Европарламентът прие резолюция за Азовско море - там Русия беше обвинена в агресия. Беше сезирана и Европейската комисия. На 17 ноември в САЩ се срещнаха американският държавен секретар Майк Помпейо и външният министър на Украйна Клинкин. Те сключиха стратегическо американо-украинско споразумение. За него има коментар на председателя на турската партия Ватан Догу Перинчек, в който той казва, че с това споразумение се целѝ спирането и бойкотирането на „Турски поток".Очаква се в следващите десетина-двайсет години консумацията на природен газ в ЕС да се увеличи със 100 млрд. куб. м. „Газпром" планира да увеличи някъде с около 70% износа си. Самата Европа пък намалява с 30% собствения си добив на газ - става въпрос за Великобритания и Норвегия. Испания вече сключи договор със завода за втечнен природен газ - руския „Ямал", откъдето годишно ще получава 3,5 млрд. куб. м газ. Тоест остават 20% пазар за американски втечнен газ, който не задоволява амбициите на САЩ. Всичките тези факти подсказват - гледайте внимателно какво ще се случи в Черно море и в Азовско море.

- Доколко обаче предизборната ситуация в Украйна и лошата кондиция на Порошенко стоят в дъното на провокацията в Керченския пролив?

- Ако погледнем вътрешнополитическата ситуация в Украйна, се вижда, че първа в рейтингите - президентските избори са през март, е Юлия Тимошенко. На второ място е Владимир Зеленски, той е нещо като украинския Слави Трифонов. Зад него стои олигархът Игор Коломойски, който е смъртен враг на Порошенко. Ако Тимошенко е някъде 21% като рейтинг, вторият е около 11-12. На трето място е Порошенко. При тая ситуация Порошенко няма никакъв шанс да спечели изборите. С обявяването на военното положение се блокират предимно областите, които са в Източната част на Украйна, където е мощно влиянието на Украинската православна църква и по този начин се блокират всякакви предизборни мероприятия преди изборите, които могат да бъдат във вреда на Порошенко. Той допусна и една грешка. Той искаше военно положение за 60 дни, Радата го прие за 30 дни. Грешката бе, че те напечатаха предварително на хартия условията за въвеждането на военното положение. Противниците на Порошенко в изборите разбраха, че това практически работи против тях. И затова натиснаха своите привърженици в Радата и тя прие за 30 дни.

- Е, те изборите са чак през март, а военното положение е само през декември.

- За тези 30 дни могат да възникнат други конфликтни ситуации, при които да се наложи военното положение да бъде удължено. Освен това от американска страна на Порошенко му беше подсказано, че те желаят изборите да станат през март. Но тук трябва да бъдем много внимателни, когато казваме, че Америка стои твърдо зад Порошенко. Това не е така. Американците са заявили, че на този етап няма да правят нищо, което е на изток от Днепър. Те се пазят от сблъсък с руснаците.-

- Върви спорът нарушено ли е руското пространство с навлизането на украинските кораби?

- Всички се позовават на член 19 от Конвенцията на ООН за морското право, където е обяснено, че могат свободно да преминават кораби. Но в член 21 на същата Конвенция е записано, че държавата, в чиито териториални води навлизат чужди кораби, определя начина и реда за преминаване през тяхната акватория. От руска страна се твърди, че не е искано такова разрешение от украинските кораби. Те целенасочено са търсели конфронтация. Затова и големите европейски държави казаха, че са за деескалация на конфликта.

- Експерти твърдят, че едно натоварване на Черноморието с натовски войски веднага ще изостри отношенията Русия-България.

- Не считам, че обстановката е чак такава, че да се стигне до сблъсък между НАТО и Руската федерация. Имаме по-скоро дрънкане на оръжия, влошаване на обстановката с цел спиране на тези големи енергийни проекти.

- Изминава горещ политически сезон за България. За разлика от у нас, Путин май няма вътрешнополитически проблеми?

- Путин също има проблеми в Руската федерация, които се задълбочават. В последните две години либералният блок на руското правителството с премиер Медведев работи твърдо срещу президента. Путин също започва да решава сериозни вътрешнополитически проблеми. Неговият рейтинг също спадна.

- Чухме изказвания на президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов по горещата тема - разнопосочни, между другото. Какви са опасностите за България от този конфликт, ако той продължи и се изостри. И каква позиция би трябвало да имаме?

- Като изключим позицията на президента, той бързо се коригира и позицията му се доближи до тази на министър-председателя, която е разумна и темперирана, и в унисон с българските национални интереси. На нас ни е абсолютно неизгодно влошаване на обстановката в Черно море. Това ще забави полагането на "Турски поток", където ние очакваме второто разклонение да мине през България и ние също да вземем някой лев. Проектът не може да се спре, но може да се забави. Защото в момента Украйна се бие на живот и смърт. За да бъде рентабилна газопреносната мрежа в Украйна, там трябва да минават минимум 40 млрд. куб. м газ, руски. Милер, шефът на „Газпром", каза преди време: „Спокойно ще минава руски газ през Украйна". Само че не каза в какъв обем. После се разбра, че става дума за 15, не 40. Тоест тя става нерентабилна и ненужна. За Украйна е въпрос на живот и смърт да бъдат спрени не само "Северен поток 2", но и "Турски поток". Това удря интересите не само на България, а и на Югоизточна Европа.

- Но все пак застрашени ли сме ние и какъв трябва да бъде синхронът между властите, защото разнопосочното говорене не е добър атестат?

- Винаги съм твърдял, че е необходимо България чрез своя премиер и чрез своя президент да говори с един глас. При подобни ситуации се създава една кризисна група, която заседава с президентската администрация, администрацията на премиера и експерти от външно министерство. Тогава всички се събират заедно и изработват обща позиция. Ние в този план олекваме, вече друг въпрос е кой е виновен и защо. Час по-скоро "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2 да седнат да пият едно кафе и да се разберат, за да видят какво точно им пречи.

Автор Ива Николова, ПИК

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.