• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Протести избухнаха в различни градове в Украйна заради липса на парно

Протести избухнаха в различни градове в Украйна заради липса на парно

/КРОСС/ Протести избухнаха в различни градове в Украйна заради липсата на отопление в сезон, когато температурите падат рязко. Стотици хиляди украинци остават на студено, училища и детски градини бяха принудително затворени, а болници работят в ограничен режим. Голям протест е планиран днес и в Киев, съобщава БНТ.

В протест срещу липсата на парно в Кривой рог местни жители се опитаха да окупират местната газова компания, а в град Смела в Централна Украйна недоволни блокираха подстъпите на града.

Жителка на Смела: В апартаментите ни е 8-9 градуса. Какво да правим с малките деца?

В болницата, която беше затворена заради ниските температури, сестрите се топлят с бутилки гореща вода. Подобна е ситуацията и в детските градини.

Валентина Олинюк, директор на детска градина: Децата ги завиваме с по две одеала. На всяко даваме и пластмасова бутилка гореща вода, за да се топли. Пуснали сме и електрически радиатори в спалнята и в игралната зала.

В тежка ситуация без отопление са около 1 милион души в най-малко 6 града, сред които Кривой рог и Херсон. В Смила и Шепетовка е обявено извънредно положение. Училища и болници временно не работят.

До кризата се стигна, след като държавната газова компания "Нафтогаз" отказа да подпише нови договори за доставка на гориво с 22 топлоенергийни централи, които не са си платили дълговете за газ. Това отложи началото на отоплителния сезон. Ситуацията се усложни и след като цените на синьото гориво на вътрешния пазар от 1 ноември бяха увеличени с повече от 20%. Ново повишение се очаква и от 1 декември.

Кризата с парното вероятно ще създаде допълнителни вътрешнополитически проблеми за президента Порошенко в Украйна, която е на прага на кампанията за президентски избори. Днес се очакват нови протести заради липсата на парно пред централата на "Нафтогаз" в Киев.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

да ги топли оная американката ,която им даваше сандвичи

15.11.2018 14:14:52

Анонимен

Зъзнат, но в условията на демокрация това не е страшно.

14.11.2018 21:13:27

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.