• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Русия се включва в квантовата надпревара

Русия се включва в квантовата надпревара

/КРОСС/ На квантовите изчисления се възлагат огромни надежди за скок във възможностите на компютрите. В тази перспективна област инвестират водещи научни институти и корпорации.
Русия също има амбициозен план за създаване на универсален квантов компютър. В амбициозния проект ще участват специалисти от Министерство на образованието и науката, Фонда за перспективни изследвания и Росатом, пише technews.bg.
Инициативата носи името „Създаване на технологии за обработка на информация на основата на свръхпроводими кубити". Целта е разработка на квантови компютри и системи за квантово моделиране на свойствата на материалите, съобщава образователното министерство.
Планът предвижда „революционни достижения" до 2030 г. в области като криптография, изчисления на нови материали, решения за оптимизация и др. Очаква се получените резултати да намерят широко приложение в ключови отрасли на икономиката, както и във военното дело.
Първият етап на проекта включва реализация на универсален набор от квантови превключватели и демонстрация на технологии за бърза оптимизация, изготвяне на квантови симулатори и моделиране на задачи в областта на материалознанието.
В близките три години проектът ще бъде финансиран със 750 милиона рубли. Крайната цел пред учените е създаването на универсален квантов компютър.
Неотдавна изследователи от Московския физико-технически институт (МФТИ) съобщиха, че са създали първата в Русия свръхпроводима двукубитова схема с управляема комуникация.
В момента МФТИ разполага с уникална база от оборудване, което позволява реализиране на пълния цикъл по създаване на кубити и системи на тяхна основа, както и с комплекс от измервателно оборудване и свръхнискотемпературни криостати за работа с кубити.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Направо си е Глангур!!!

03.05.2016 22:55:36

Анонимен

До долния - Анонимен тъпак.

03.05.2016 12:51:02

Анонимен

Мурзилките пак са ОТКРАДНАЛИ нещо, но понеже са далече зад хоризонта по развитие на иновациите, трудно ще го реализират! Ще си останат само с пушилката..., който им се хване, но ще е най-добре да бъдат пъдени!

03.05.2016 12:14:58

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.