• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Въведоха такса "пластмаса" в Европа

Въведоха такса "пластмаса" в Европа

/КРОСС/ Такса „пластмасова чаша” може да оскъпи кафето ни в пъти. Част от големите ресторанти и хотели в Европа въведоха такава за клиентите си, които ядат и пият от прибори за еднократна употреба.

В хотели, в кафенета и барове, в заведения за бързо хранене, продължаваме да използваме пластмасови прибори, чаши, чинии и сламки. Ако изхвърлим дори само една такава чашка – материалът, от който е изработена, ще се разгради след 500 години.

Брюксел поиска пълна забрана на всички пластмасови изделия за еднократна употреба.

Близо 25-30 тона пластмасови отпадъци произвеждаме годишно само европейците. Рециклират се едва 5% от тях. Останалото отива в океана, почвата или на различни сметища.

Да изпиеш кафето си в пластмасова чаша или коктейла си със сламка в едно от кафенетата в центъра на Париж е невъзможно. Защото тук пластмасата е забранена. Първоначално клиентите  трудно свикнали със забраната. От години тук по време на големите спортни събития и културни прояви, напитките в пластмасови чаши се плащат по-скъпо.

“Като си на стадиона и си взимаш питие трябва да плащаш чашката и ако искаш можеш да я върнеш и да ти върнат парите“, сподели клиентът Седрик.

От следващата година Франция въвежда и бонус маус система при пластмасата. Продуктите, които не се рециклират, ще струват с 10 % повече от същите за многократна употреба. Мерките обаче не спират до тук. Големите хотели в Европа започнаха да взимат на своите клиенти т.нар. такса „пластмасова чашка” в размер на 2,85 евро. Ако не желаете да плащате таксата  просто трябва да си върнете пластмасовата чаша на бара, когато повторно отидете да си купите кафе или чай.

Според хотелиерът Виктория Стоева такса „пластмаса” за хотелите у нас е неприложима.

“Да накараме българският потребител  към кафето, което му струва 1 лев, да плати 3 лева за пластмасова чаша, за да си го вземе за път към офиса, е все едно да накараме българския турист да плаща за wi-fi в хотелите в България“, каза тя.

По сметки на производителите на пластмаса  новите екомерки ще оскъпят много от продуктите.  Най-трудно такса „пластмаса” ще влезе в заведенията за бързо хранене, където всички съдове са за еднократна употреба.

Някои от магазините у нас също вече изпробват нови хартиени алтернативи. Съвсем скоро пластмасовите опаковки ще изчезнат и от рафтовете на големите вериги. Като първо ще спрат продажбата на сламки, чаши, чинии и прибори за еднократна употреба. Производителите на пластмаса още не са готови за забраната на Брюксел.

 “Бизнесът не може да се настрои автоматично и толкова бързо. Няма реален източник, който да замести всички тези опаковки“, допълни още Теодора Желязкова от Асоциацията „Полимери”.

Повече от 80 % от изхвърляните по плажовете на Европа боклуци са пластмасови и половината от тях са за еднократна употреба.

Ако успеем да рециклираме цялата пластмаса, произведена през година например, ефектът ще се равнява на 26 млн. спрени от движение автомобила.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.