• 30 Септ 2020 |
 •  USD / BGN 1.6705
 •  GBP / BGN 2.1437
 •  CHF / BGN 1.8103
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София °C

Георги Свиленски: За пореден път сме свидетели на провала на правителството в електронното управление

Георги Свиленски: За пореден път сме свидетели на провала на правителството в електронното управление

/КРОСС/ „За пореден път ставаме свидетели на провала на правителството в провеждането на политиката за електронно управление. Този закон започва да прилича на Закона за движение по пътищата, в който през няколко месеца ни се предлагат промени". Това каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България" Георги Свиленски при обсъждането на промените в Закона за електронното управление. Той припомни, че държавата е похарчила 2 млрд. лв. за въвеждане на електронно управление и вицепремиерът Томислав Дончев, като отговорник за него, е идвал в парламента и е обяснявал на народните представители как в много бързи срокове то ще се случи, българските граждани ще бъдат дигитализирани, а политиците от БСП сме аналогови. „В крайна сметка се оказа, че не БСП, а правителството е аналогово. Създаде се Държавна агенция „Електронно управление", която да ускори процеса, всички подкрепихме това, защото електронното управление е единствената сигурна мярка за борба с корупцията. С корупцията, обаче трябва да се борим с дела, а не с приказки от пленарната зала или от министерския стол", заяви Свиленски. Народният представител коментира още, че ставаме свидетели на това- вместо да се работи, да се отменят новите лични документи, в които е заложен електронен идентификатор. „Кога ще се случи въвеждането им, кога ще бъде обявена поръчката и българските граждани ще имат документ, с който могат да ползват услугите на електронното управление", попита Свиленски. Той добави, че с промените се иска парламентът да извади функции от агенцията за електронно управление и да ги прехвърли в търговската фирма „Информационно обслужване". „Кой в тази държава, след като електронното управление не е приоритет на премиера, ще поеме отговорност и ще каже на българите- кога на практика то ще се въведе", попита още Георги Свиленски.

Любомир Бонев: Предлагат ни се промени, които ще доведат до харчене на повече пари

„Предлагат ни се поредните законови промени, които по принцип трябва да решават проблемите в административното обслужване на гражданите и фирмите, но в Министерския съвет има дълбоко неразбиране по цялостната идеология на електронното управление", заяви народният представител Любомир Бонев. Той коментира, че за пореден път се предлагат законови промени, които не само че няма да променят начина на работа на държавната администрация, но и ще доведат до харчене на повече пари. „Създаването на единен системен оператор се отменя, а на търговска фирма - „Информационно обслужване" се вменява задължението да извършват интеграция на системите, но не става ясно как ще се определят възнагражденията за тази работа и кой ще поддържа системата на Държавна агенция „Електронно управление". Съществен пропуск в предлаганите промени е, че не е предложена разпоредба, която да определи електронната форма на документите като доминираща над хартиената", каза още Бонев. Той обясни, че в случая държавната администрация не знае дали след като електронната кореспонденция е в сила, хартиената отпада. „Така се стига до абсурда, след като документ се изпрати в електронен формат, същият да се изпрати повторно на хартия. Това, освен че е нелепо, води до чисто технически проблеми при обработката на документите. Затова ПГ на „БСП за България" ще предложи конкретни промени в коригирането на тези проблеми и абсурди и ще се въздържим от гласуване на този етап", заяви Любомир Бонев.

реклама
ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2020 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.