• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Експериментират нова супертехнология в киното с разказ на Георги Господинов

Експериментират нова супертехнология в киното с разказ на Георги Господинов

/КРОСС/Експериментална кинотехнология, наречена Окулус рифт (Oculus Rift), стартира с филм по разказ на българския писател Георги Господинов. Неговата творба „Сляпата Вайша" ще бъде превърната анимационно кино, което се проектира не само на екран, а и около зрителите. Добавената реалност ще стане възможна със стереоскопични очила.

Зад проекта застава френската телевизия АРТЕ и ще го осъществи българин - аниматорът Теодор Ушев. От медията канят в края на миналата година Ушев с предложение да продуцира филма. Най-популярната европейска телевизия за изкуство и култура ще излъчи готовата анимация тази есен. Продуцент заедно с АРТЕ е и Националният филмов борд на Канада, с който Теодор Ушев работи от години, пише Площад Славейков.

Ушев, роден 1968-а в Кюстендил, работи в областта на съвременното визуално изкуство. Той е аниматор и автор на късометражни филми. От 1999 г. живее в Монреал, Канада. Работи за NFB (Национален филмов борд на Канада). Носител е на множество престижни международни награди. Преподава и провежда майсторски класове в над 20 университети и фестивали по света. Филмът му „Глория Виктория" е номиниран за Оскар през 2014-а. През май миналата година в Канада излиза книгата „Тъмното огледало", посветена на Ушев. Последният му проект е експериментален филм-акция от изтрити филмови ленти в Музея на цивилизацията в Квебек, Канада (ноември 2014 г.).

Ушев ще превърне в кино историята на Господинов за момиче, което вижда с едното си око миналото, а с другото - бъдещето. Анимирането на „Сляпата Вайша" е първият общ проект на двамата българи, който ще бъде реализиран с подкрепата на международни филмови институции.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.