• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Разработват базиран на изкуствен интелект чип

Разработват базиран на изкуствен интелект чип

/КРОСС/ Пентагонът финансира разработката на базиран на изкуствен интелект микрочип, който би могъл да се интегрира в широк диапазон от мобилни устройства, пише MailOnline, цитиран от "Фокус".

Нареченият Eyeriss процесор с размер на човешка длан има 168 ядра и е базиран на "невронни мрежи", които са моделирани по подобие на човешкия мозък. За сравнение чиповете в повечето смартфони имат четири ядра. Технологията би могла да се използва на бойното поле в дрони или роботи, които се самообучават в реално време без човешка помощ.

Дрон, функциониращ с Eyeriss би могъл например да изпраща съобщение към наземните бази, когато идентифицира целта.

Чипът е разработен от изследователи от Масачузетския технологичен институт (MIT) в сътрудничество с Агенцията за авангардни изследователски проекти в отбраната към Пентагона (DARPA), както и с фирмата за графични процесори Nvidia. Невронните мрежи обикновено се състоят от процесори за обработка на графични изображения, каквито има във всички компютърни устройства с екрани.

Подобните на мозък системи за изкуствен интелект разчитат на големи, мултиядрени графични процесори, които не са приложими за мобилни устройства.

За пръв път учени успяват да намалят размера на системата, така че да консумира малко енергия и да може да се интегрира в по-малки устройства.

Изследователи от MIT казват, че Eyeriss е десет пъти по-малък от мобилен графичен процесор. Благодарение на новия чип смартфоните и таблетите ще могат да функционират с мощни алгоритми, базирани на изкуствен интелект, вместо с данни от облачни платформи.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.