• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Полицията задържа стрелеца от Утрехт

Полицията задържа стрелеца от Утрехт

/КРОСС/ Холандската полиция е задържала стрелеца, който днес уби трима души и рани девет в Утрехт, предаде Ройтерс в информация от пресконференция на кмета на града и на началниците на местната полиция и на прокуратурата.

Арестът е станал при един от серията обиски, извършени през последните часове в Утрехт.

По-рано беше съобщено, че главният заподозрян е 37-годишният Гьокмен Танъш, който е от турски произход. Прокуратурата потвърди, че той има криминално досие, но не посочи какви точно престъпления е извършил в миналото.

Мотивите за стрелбата по трамвай в Утрехт засега остават неясни. Холандските власти продължават да не изключват версията, че нападателят е стрелял по терористични подбуди. Още не е ясно дали не е имал съучастници.

Би Би Си - Турция по-рано цитира живеещ в Утрехт турски бизнесмен, според когото вероятният атентатор е роден на 2 юли 1981 г. в централноанадолската провинция Йозгат и се е сражавал в Чечня. Според източника „преди няколко години" Танъш е бил задържан за връзки с терористичната организация „Ислямска държава", но по-късно е бил освободен. Не е поддържал особени връзки с турската общност в града.

Бащата на Гьокмен Танъш Мехмед заяви пред турски медии, че синът му трябва да изтърпи наказанието, което му бъде определено за извършеното. Той допълни, че от 11 години не е поддържал връзка със сина си. Мехмед Танъш се е развел с първата си съпруга, от който брак е роден Гьокмен, през 2008 г. и се е завърнал в Турция, където е сключил втори брак.

Засилена е сигурността на седалището на правителството в Хага, а правителството води извънредни дискусии. Контратеростичната агенция на Холандия проведе кризисна среща, a в провинция Утрехт е обявено най-високо ниво на заплаха от тероризъм.

Мерките за сигурност са засилени в училища, джамии и транспортни възли, сред които летищата, както и в стратегическите инфраструктурни обекти.

Инцидентът с три жертви идва три дни след касапницата в Крайстчърч, Нова Зеландия, когато предполагаем бял националист изби 50 души в две джамии.

Междувременно белгийските служби за сигурност проверяват анонимна заплаха за отмъщение в отговор на атентата в Крайстчърч. Преди два дни службите са засекли съобщение с призив за атентат с автоматично оръжие на „централна гара" в страната. Съобщението е било придружено от снимка на централната гара в Антверпен и е завършвало „Аллах акбар". В него се призовава за отмъщение за „братята мюсюлмани", загинали при терористичния удар срещу две джамии в Нова Зеландия. Засега не се предвижда засилване на сигурността по гарите в страната.

Премиерът Бойко Борисов и министърът на външните работи Екатерина Захариева изпратиха съболезнователни телеграми до холандските си колеги.

По информация на посолството ни в Хага, към момента няма данни за пострадали наши сънародници. При необходимост български граждани могат да се свържат с мисията ни на следните телефони: + 31 70 350 30 51; + 31 6 5744 8073.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.