• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 4°C

Брожение сред медиците в Благоевград

Брожение сред медиците в Благоевград

Благоевград /КРОСС/ Масово брожение клати устоите на спешна медицинска помощ в Благоевград заради прокламираното от министър Петър Москов илюзорно 20-процентно увеличение на заплатите, предаде кореспондентът на БГНЕС.
Реално министър Москов е увеличил заплатите само на лекарите в ЦСМП, останалите 80 на сто, главно средният персонал са недоволни от "увеличението". Всички те питат това ли е афишираното от министъра увеличение, или новите заплати са дело на местните ръководители на ЦСМП.
Според заповедта на директора на ЦСМП-Благоевград д-р Величка Антова, която са я видели черно на бяло само синдикалните лидери, увеличението има следния вид.
При лекарите увеличението е средно 38 на сто. Стартовата заплата на млад лекар със стаж до 1 година става 1000 лева, а ако има една специалност - 1250 лв. Максималния размер на заплатата на лекаря в ЦСМП обаче не може да надвишава 1500 лв. Следващите по-облагодетелствани след лекарите са фелдшерите, поне така е в Благоевград. Тяхната заплата скача от 580 на 700 лева, така увеличението при тях е 20.2 процента. Това е заслуга на председателя на асоциацията на работещите в системата на спешната медицинска помощ, който е фелдшер.
Стартовата заплата при медицинските сестри "скача" от 560 на 600 лв., или увеличение от 8%.
При шофьорите на линейки увеличението е от 11.2 на сто, заплатите им се повишават от 430 на 480 лева. Най-долу в класацията са санитарите, чието увеличение е обвързано с минималната работна заплата, възнаграждението им се променя от 370 на 374 лева.
Тези цифри, вместо очакваното увеличение от 20 на сто за всички, както бе казал министър Москов предизвикаха брожение сред работещите в системата на спешната медицинска помощ.
"Вместо да дадат 20-процентно увеличение и да кажат ето ви ги, те създават вътрешно напрежение в системата, която и без това никак не е спокойна", коментираха служители в ЦСМП-Благоевград. Нещо повече, те заплашват, че ще отказват допълнителните дежурства в знак на протест, а и без това графиците във филиалите се крепят на "магия". Медицинските сестри са бесни от увеличението, шофьорите също, те ще пишат възражение и ще искат среща с министъра.
На събрание в началото на следващата седмица в ЦСМП-Благоевград ще бъдат съобщени точните цифри на очакваното с нетърпение увеличение. За тогава работещите в системата планират и пресконференция пред медиите. Реално увеличението ще бъде взето със задна дата с февруарските заплати.
Поредното разочарование от разминаването между думите и делата на министър Москов накара спешните екипи да махнат листовките в подкрепа на действията му в тяхна защита от края на м.г. Тях ги имаше само на две от четирите линейки, дежурещи на 12-часови смени, но ги махнаха.
За сведение, на една смяна във филиала на спешния център в Благоевград дежурят 11 служители. От увеличението са се възползвали само двама-трима лекари и един фелдшер. Или 75 на сто от работещите са крайно недоволни от прокламираното, но не състояло се 20-процентно увеличение.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Какво Ви учудвате мед. сестрите не могат да работят без тях ,но като стане въпрос за пари те не ги заслужават,нямат нужда от тях.Един млад лекар не може да хване венозен път ,но самочуствието му е голямо съветвам ги да не го показват пред сестри с няколко години тр. стаж

28.01.2015 13:18:43

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.