• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Откриват изложба на Дечко Узунов, посветена на Китай

Откриват изложба на Дечко Узунов, посветена на Китай

/КРОСС/ Динамичният житейски и творчески път на художника Дечко Узунов го отвежда на различни места по света. Една от тези страни е екзотичният Китай. В настоящата изложба, подредена в ХГ „Дечко Узунов", е представен визуален разказ от произведенията на автора, създадени при пътуването му до там. Придружаващият изложбата обяснителен текст ни препраща в годините, когато Дечко Узунов и графикът Веселин Стайков са включени в културния обмен между България и Китай, започнал от средата на 50-те години на ХХ в. Двамата художници прекарват в страната домакин от февруари до април 1958 г., като посещават множество забележителности.

След прибирането си в България Дечко Узунов подготвя проект, с който да сподели видяното от него в азиатската страна. На 15 октомври в столичната галерия на булевард „Руски" № 5 той показва изложба със заглавие „Пътуване из Китай". Събитието е отбелязано на страниците на водещия всекидневник „Работническо дело". Самият автор публикува текст по темата в списание „Изкуство". От статиите става ясно, че художникът е решил да представи предимно пейзажи, изпълнени в техниките маслени бои и акварел. Сред подбраните от него творби са такива с градски сюжети, като „Свободен Шанхай", „Платноходки на пристанището на Кантон", „Улица в Суджоу", „Улица в Кантон" и „Шанхай", от историята на страната - „Китайска стена", „Летният дворец в Пекин", „Из стария Шанхай", от природата - „Шанхай - р. Хуанпу", „Пред парка в Суджоу" и др.

В художественото пространство на бул. „Драган Цанков" № 24 могат да бъдат видени произведения на Дечко Узунов, изпълнени в техниките маслени бои, акварел, креда, молив и др. Включени са над 20 графични и живописни творби, част от колекциите на Художествена галерия - Казанлък, Софийска градска художествена галери и Художествена галерия „Дечко Узунов".

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.