• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Министърът внесе яснота за ситуацията в Раковски, два са взривовете на хепатит А

Министърът внесе яснота за ситуацията в Раковски, два са взривовете на хепатит А

/КРОСС/ От месец юли до края на октомври в Раковски възникват 2 епидемични взрива от вирусен хепатит тип А с общо 144 заболели. Това обяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на петъчния парламентарен контрол, предава „Фокус".

„Първият взрив с начало 23 юли и обхваща общо 50 лица от селата Белозем, Шишманци и Чалъкови. Инфекцията е пренесена от село Милево, където през месец април 2017 г. има регистриран взрив с 16 заболели. Първоначално заболява дете на 6 години, пребивавало в село Милево, а впоследствие още 6 контактни лица - братовчеди и деца, които играят заедно. Населените места са в непосредствена близост и повечето заболели са в близки или роднински отношения или контакти по месторабота предимно от ромски произход", коментира Ананиев.

По думите му от заболелите 3 деца в детска и ученическа възраст те посещават детска градина в село Шишманци, по един случай има в основните училища в село Белозем и Шишманци.

„Вторият взрив е регистриран на 16 август 2017 г. и до момента обхваща общо 62 заболели лица от ромския квартал в град Раковски. Засегнати са две основни училища - в „Христо Смирненски" 21 случая и „Христо Ботев" с 3 случая. Засегнати са и две детски градини с яслени групи - „Щастливо детство" с 1 случай и „Иглика" с 4 случая. Допълнително в село Катуница, община Садово за периода от 18 август 2017 г. до момента са регистрирани общо 32 случая на вирусен хепатит тип А. Заболелите са предимно от ромски произход", допълни той.

По думите му от заболелите до момента общо 144 лица от двете общини Раковски и Садово 105 или 72,9% са във възрастовата група до 15 години, въпреки че случаите протичат предимно в лека форма.

„Всички заболели са хоспитализирани в инфекциозната клиника на УМБАЛ „Св. Георги" с цел ограничаване на контактите и поради лошите битови условия на живот на част от тях. От началото на 2017 г. до момента в пловдивска област са регистрирани 568 случая на вирусен хепатит тип А, като през втората половина на годината са регистрирани взривове и в община Марица, село Рогош - 31 заболели и село Манолско Конаре с 44 заболели. Взривът не е приключил. В община Асеновград, село Боянци има 10 заболели. Основният път на разпространение е контактно-битовият, поради неспазване на добра лична хигиена. Това е основната причина. Няма случаи от храна или вода", подчерта здравният министър.

Иначе бумът на хепатит А в Раковски вече има обратната тенденция - от 21 ноември до днес е регистриран само един случай.

„Всеки случай на заболял от хепатит се проучва своевременно от РЗИ-Пловдив. Незабавно се уведомява практикуващият лекар на лицето за предприемане на необходимите противоепидемични мерки в огнището, издирване на контактните лица, активно медицинско наблюдение и лабораторно изследване. Връчват се предписания на кметовете на общините и населените места, на общопрактикуващите лекари, на директорите на засегнатите детски градини и училища за предприемане на мерки по компетентност относно: осигуряване на достатъчен брой контейнери за смет и своевременното им извозване, отстраняване на наличните нерегламентирани сметища и засилен контрол за недопускането на нови, засилване на контрола в областта в обектите за търговия с хранителни продукти и обществено хранене в засегнатите квартали, стриктно следене на наличието на нерегламентирани такива и извършване на дезинфекционни мероприятия в тях, осигуряване от общините на дезинфекционни препарати за извършване на текуща и крайна дезинфекция в констатираните огнища на вирусен хепатит в най-рисковите райони", обясни Ананиев и подчерта, че е засилен контролът върху качеството на ползваната за питейни нужди вода.

„Провежда се ежедневен филтър в детските заведения за недопускане посещението на болни деца. Стриктно се спазва дезинфекционен режим в детските заведения и училища. С цел ограничаване на болестта в детските градини и училищата се разпространяват и информационни материали относно симптомите на заболяването, начините за предпазване и необходимостта от спазване на личната хигиена", допълни здравният министър и увери, че се извършват многократни проверки на място по спазване на предписанията.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.