• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 4°C

Екатерина Захариева: Има покана към Владимир Путин за посещение

Екатерина Захариева: Има покана към Владимир Путин за посещение

/КРОСС/ „Има покана към Владимир Путин да дойде в България. Тя е отправена и от българския президент, и от българския премиер, но все още няма уточнена дата". Това обяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в предаването „Тази сутрин". България има интерес и прави всичко възможно втората тръба на „Турски поток" да мине през България - България-Сърбия и Унгария и смятам, че посланието, което може да видим след посещението на Владимир Путин в Сърбия вчера, смятам, че е добре. Мисля, че има много голям шанс тръбата да мине и през България. Това каза още Екатерина Захариева. Разбира се, българските власти, българското Министерство на енергетиката отдавна работят по този въпрос, българския премиер също, така че смятам, че имаме добри шансове, добави тя. Българския стремеж е да имаме максимално много пътища и източници на доставка на газ - колкото повече имаме, толкова по-ниска се очаква да бъде и цената за българската икономика, каза още вицепремиерът. Има покана към Путин да посети България от българския премиер и президент, но нямаме потвърждение за дати, каза още Захариева.

По темата за това, че етническите българки в Сърбия ще могат да пишат имената си с женски окончания, външният министър коментира, че това е било желание на нашите сънародници там, а и българската държава работи със сръбското правителство, със сръбския президент отдавна за това решение. Това е една добра новина каза още Захариева и добави, че все пак решението е пожелателно, а не задължително за българите в Сърбия.

По темата за Брекзит външният министър коментира, че нещата във Великобритания са мъгливи. До миналата година не се вярваше за най-лошия сценарий за излизане без споразумение, затова сега Тереза Мей трябва да обяви план Б -ще се отложи ли Брекзит, до кога и така нататък, каза Захариева. Септември изпратих писма до всички министри да се готвят за най-лошия сценарий. Подготвени сме за този вариант, но никой не може да каже какви ще са последствията, каза още външният ни министър. Мей излезе с призив към европейските граждани, че те ще запазят правата, така, както са договорени, добави тя. Около 4000 са гражданите на Великобритания, които живеят в България. Подсилихме мисията в Лондон. Има още един консулски офис. Нека да не се чака, а да се снабдят нашите съграждани с нужните документи. Във Великобритания ще има по-малък брой на изборните секции, каза още Захариева.

Вицепремиерът коментира, че конкурса за избор на нов изтребител за армията не е бил опорочен и е бил максимално прозрачен. Тя заяви, че е нямало натиск от страна на САЩ за избора на F-16. Всички подадоха оферти и всеки рекламираше преимуществата на своя изтребител. В момента ще започнат преговори между правителствата на САЩ и България, в които ще се преговаря за цени, условия и така нататък. Важното е за парите, които ще бъдат отделени, да купим най-доброто, коментира още Захариева.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.