• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Новият Закон за съдебната власт е готов

Новият Закон за съдебната власт е готов

/КРОСС/  Проектозаконът за промени в Закона за съдебната власт е готов, съобщи министърът на правосъдието Екатерина Захариева, цитирана от "Клуб Z". Тя е информирала депутатите от правната комисия в парламента за напредъка по съдебната реформа. Проектът обаче е разделен на две части, като първо ще бъдат внесени промените, свързани с измененията в Конституцията. Захариева отбеляза, че екипът на министерство на правосъдието работи изключително интензивно, за да спази всички срокове.

"На първото заседание на съвета бе взето единодушно решение за разделянето на законопроекта на две писти, които обаче са с много бързи скорости. Първата е свързана с измененията на Конституцията, а втората с всички останали промени. В първия законопроект сроковете са следните - 2 март приемане в Министерски съвет," посочи Захариева.

Веднага след националния празник проектът ще бъде внесен в Народното събрание. До краят на април пък ще бъде приключена работата по втората част. Освен разделянето на ВСС на две колегии, в закона ще залегне и прекият избор на членовете от квотата на магистратите.

"Останалата част е свързана с кариерното израстване на магистратите, атестирането, новите правомощия на инспектората, електронното правосъдие, реформите в прокуратурата и всички останали въпроси, които са повдигани и обсъждани", допълни Захариева.

Тя отбеляза пред депутатите от комисията: "Ние можем да представим на вашето внимание законопроектите, но от там нататък е ваша работа да ги гласувате."

Захариева говори и за нужните промени в Наказателния кодекс, който се пише вече повече от 6 години.

"По-добре е да се тръгне от концепцията и новостите в наказателната политика в световен мащаб, и след което да се пристъпи към измененията," каза тя пред журналисти след участието ѝ в комисията.

Захариева изрази подкрепа и за предложенията на "Правосъдие за всеки", като отбеляза, че някои от техните идеи за съдебна реформа вече са намерили място в Конституцията. Тя призова да се види и произхода на парите на вложителите в КТБ, които бяха оповестени през седмицата.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.